Според статистиката на НСИ, приходите на хотелите в България през

Според статистиката на НСИ, приходите на хотелите в България през ...

НСИ отчита рекордно увеличение на приходите на хотелите.

Според статистиката на НСИ, приходите на хотелите в България през август бележат рекорд - 377,8 млн. лева от нощувки. Това е с 8,7% повече на годишна база. А през юни и юли също има растеж, макар и по-скромен - 2,6% и 2,9%, пише в. "24 часа".
От началото на годината до края на август приходите на българските хотели са общо 1,208 млрд. лв., което е ръст от 4,6 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. Годишните приходи на родните хотелиери през последните години надхвърлят 1 милиард лева, но за първи път това се случва още през август.
Единствената разлика в сравнение с минали години е, че през август 2019 г. ръстът на приходите на хотелите от чужди граждани е три пъти по-малък, отколкото ръста на приходите от българи - 18,7 срещу 6,2%.
За целия период от началото на годината до края на август тази разлика става още по-съществена. Постъпленията от нощувки, реализирани от българи през осемте месеца на 2019 г., са над 304 млн. лв., отчитайки значително нарастване от 15,4% на годишна база. Приходите от нощувки на чуждестранни граждани са по-големи - близо 904 млн. лв., но ръстът им за същия период е само 1,4 на сто.
Заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди е също рекордно висока - средно 78,1%.

Източник: actualno.com