Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват

...
Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват
Коментари Харесай

Защо жените по-често страдат от Алцхаймер

Според статистиката дамите по-често страдат от Алцхаймер. Нови проучвания разкриват аргументите за този феномен.

Едно от известните пояснения е, че дамите живеят по-дълго. Сега учените потвърдиха, че друга допустима причина може да бъде другият механизъм на разпространяване на белтъка, който предизвиква заболяването. Освен това има и генетични, и обществени фактори.

Изследването на учените от Университета Вандербилт беше показано на интернационалната конференция на Асоциацията на заболяването на Алцхаймер в Лос Анджелис и към момента не е рецензирано от научната общественост.

Авторите му са употребявали позитронно-емисионна томография, с цел да видят по какъв начин се разпростанява тау-белтъкът при 123 мъже и 178 дами без когнитивни нарушавания и при 101 мъже и 60 дами с леки когнитивни нарушавания, които не са диагностицирани с Алцхаймер. Установили са, че даже при здрави възрастни, в избрани сектори на мозъка могат да се срещнат дребни находки на този белтък.

„ Опитахме да възстановим картината на разпространяване. Това е нещо като възстановка на място на престъпление “, споделя пред " Гардиън " Сепидех Шокухи, който презентира проучването на конференцията. Анализите демонстрират, че при дамите тау-белтъкът се популяризира по-бързо в основния мозък.

В друго проучване, показано на същата конференция, учени от Университета в Маями, показаха гени, които са свързани с развиването на заболяването при хората от друг пол. Джоана Войт, началник на отдела за проучване на заболяването на Алцхаймер в Research UK разяснява:

" Откриването на гените, които са свързани с риска от развиване на тази болест единствено при мъжете или единствено при дамите, може да ни помогне да разработим способ, който по-точно ще дефинира рисковите групи. "

Трето проучване демонстрира връзката сред развиването на заболяването и обществените фактори. Разработката е на учени от Университета в Калифорния. Те са следили 6300 дами, родени сред 1935 и 1956 година Установили, че загубата наизуст е по-изразена при дами, които не са ходили на работа.

Сред домакините, които са се занимавали главно с развъждането на деца, в диапазона 60-70 години когнитивните качества понижават с 61 % по-бързо, в сравнение с при дамите, които са ходили на работа. Учените прецизират, че това не потвърждава, че работата е предварителна защита против деменция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР