Според статистическите данни, 87% от контактите ни в социалната мрежа

...
Според статистическите данни, 87% от контактите ни в социалната мрежа
Коментари Харесай

КНСБ: Уволняват работници заради постове и снимки във фейсбук

„ Според статистическите данни, 87% от контактите ни в обществената мрежа са и нашите сътрудници, и всичко, което публикуваме в персоналните си профили, а то се вижда от работодателите. Именно сходни изявления основават разнообразни трудово-правни проблеми. Вече има случаи на уволнени служащи, поради техни дейности в обществената мрежа, като шерване на работен фиш, коментар, който уронва престижа на шеф и други ” – заяви в Добрич на форума от националната акция на КНСБ „ Арена работеща България ” националният секретар на синдиката Тодор Капитанов.

Според него към този момент е назрял моментът за регулация и основаване на политики, които да дефинират държанието на работещите в обществените мрежи. Тези ограничения би трябвало да покачат културата на другарство там, защото ктивността е най-голяма в границите на работната седмица и то във времето сред 13 ч. и 15 ч.

„ Въпросът е доста сензитивен, тъй като опира до персоналните свободи и гражданските свободи. КНСБ не може да си разреши да подеме акция за въвеждането на какъвто и да е тип регулация или рекомендации, без да разиска в необятен формат желанията на работещите. Затова за присъединяване в срещите са поканени работещи и работодатели ”- разясни той. Опитът от извършените досега срещи демонстрира, че работещите се сплотяват към концепцията за нужда от сходни регулации, тъй като те са в тяхна изгода, а формата на регулация, би трябвало да се дефинира в диалогов режим, а не да бъде подхваната едностранно.

Причина за 50% от болничните листове, които се издават от лекарите, е синдромът бърнаут или така наречен „ прегаряне ” на работното място. Това сочат данните на Национален статистически институт от 2019 година – уточни още Капитанов. 30 % от аргументите за овакантяване на работа, също са подбудени от това, а загубите за бизнеса се пресмятат на 140 милиона лв.. „ Друг проблем, причина за бърнаут, съгласно работещите, е че не знаят тъкмо какви са упованията от тях на работното място. Длъжностните характерности са по този начин направени, че да разрешат назначението на служителя на работа. Оттам нататък, той не може да се ориентира какви са неговите отговорности и какво би трябвало да прави. Именно това предизвиква огромен стрес ”- добави Капитанов.

„ КНСБ и КТ „ Подкрепа ” са инициирали подписка, която се популяризира в предприятията и има за цел да насочи вниманието на ръководещите към несъответствия с интернационалните документи, по които България е страна. Такова противоречие се следи с Директива за работното време на Европейски Съюз и с Конвенция номер 1 на Международната организация на труда за работното време, по повод режима на сумираното отчитане на работното време и продължителността на работната седмица ” - сподели вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, който също участва на форума. в Добрич.
„ Нашият закон позволява 56-часова работна седмица, до момента в който интернационалните стандарти - неповече от 48 часа. Инспекцията по труда е установила безчет нарушавания в това отношение ” – добави Христов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР