Според становище на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) предложените

...
Според становище на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) предложените
Коментари Харесай

Кариерният бонус за членовете на съдебния съвет демотивира магистратите, казват върховните съдии

Според мнение на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) препоръчаните промени в Закона в правосъдната власт (ЗСВ) са конюнктурно отношение към проблемите на правосъдната власт и на практика не дават отговор на прогласените цели за подсилване на независимостта ѝ. Промените плануват ограничение на финансирането на съсловните организации на магистрати и възбрана за работа по планове на страни, които не са членки на Европейския съюз. В тях е заложен и кариерен бонус за членовете на настоящия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Измененията бяха признати на първо четете от депутатите. Предстои разискването им на второ.

Становището на висшите съдии е изпратено до ръководителя на Народното събрание и до правната комисия. В него се упорства за

преосмисляне на импортирания законопроект след наложително публично разискване.

Според висшите съдии привилегиите за членовете на съвета опонират на заложените правила в правосъдния закон. С опцията след края на мандата си кадровците на Темида да избират органите на правосъдната власт, където да правораздават не подхожда на заложеното в закона конкурсно начало. Тази привилегия е неприемлива и за записаните към този момент в закона длъжности в законодателната и изпълнителната власт, които имат това право след края на мандата им. " Мултиплицирането му не води до повишение на качеството на правораздаването - в противен случай, генерира демотивиращи настроения измежду магистратите ", аргументират се от Върховен касационен съд.

Още по-неприемливо съгласно магистратите е оповестеното обществено желание за допълнение на промените с опцията кадровците на Темида да бъдат удостоени с по-висока от заеманата преди мандата им служба. За това няма рационална обоснова в систематичен и държавнически подтекст, показват още те.

" Посочените в законопроекта ограничавания в правата на магистратите да се сдружават е безсмислена рестрикция, която води до изключването им от демократичния спор в обществото ", се отбелязва още в мнението на висшите съдии.

Там се добавя, че другите препоръчани забрани - за научна и преподавателска активност на магистратите, ще лиши обществото от изключителната им подготвеност за развиване на правото. Така магистратското съсловие в България ще бъде изолирано и от интернационалната юридическа общественост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР