Според Sinovac прототипът на ваксината не е предизвикал видими странични

...
Според Sinovac прототипът на ваксината не е предизвикал видими странични
Коментари Харесай

Прототип на китайска ваксина за COVID-19 е ефикасен при маймуни

Според Sinovac прототипът на имунизацията не е провокирал забележими странични резултати при макаците резус, тъй че, считано от 16 април, компанията е почнала първата фаза от клиничните изследвания върху хора

© Chaiwat Subprasom Китайската биотехнологична компания Sinovac Biotech сполучливо е тествала пробна ваксина за новия ковид върху маймуни от типа макак резус. Данните за това са оповестени в научното списание biorxiv.org, само че към момента не са получили самостоятелна критика от други откриватели (т.нар. - peer review).

На процедура това е първият случай, в който първообраз на сходен медикамент сполучливо предотвратява заразяването на лабораторни животни. Въпросната ваксина е направена посредством " старомодната " технология, при която се употребява " деактивирана " по химически път версия на истинския патоген COVID-19. Това обаче разрешава относително елементарно, бързо и на ниска цена серийно произвеждане, употребявайки съществуващите мощности на фармацевтичните предприятия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Клинични изследвания върху хора

Според Sinovac прототипът на имунизацията не е провокирал забележими странични резултати при макаците резус, тъй че, считано от 16 април, компанията е почнала първата фаза от клиничните изследвания върху хора.

В рамките предклиничната фаза откривателите са направили серия опити, давайки две разнообразни дози на осем маймуни. Три седмици по-късно животните са били инфектирани с новия ковид посредством поемане. Впоследствие нито една от маймуните не развива симптоматиката на заболяването.

Според учените от Sinovac животните, получили най-високата доза от пробната ваксина, се оказали най-защитени. Седем дни откакто маймуните били инфектирани с COVID-19, в белите им дробове към този момент нямало и диря от патогена. При макаците, получили по-малка доза, към момента се откривали следи от новия ковид, само че въпреки всичко инфекцията била под надзор и протичала леко.

За сметка на това обаче четирите маймуни, които били инфектирани, без да получат ваксина, развили тежка форма на пневмония, а следи от COVID-19 участвали в разнообразни елементи на тялото им. " Това ни дава сериозна убеденост да считаме, че имунизацията ще проработи и при хората ", разяснява Менг Уейнинг, старши шеф на Sinovac по регулаторните въпроси, пред списание Science.

Резервирани откриватели

Някои самостоятелни откриватели обаче към момента са резервирани по отношение на резултатите от въпросния предклиничен тест. Според Дъглъс Рийд от Университета в Питсбърг, който също работи по ваксина за новия ковид и я тества върху маймуни, броят на лабораторните животни е прекомерно дребен, с цел да се създадат статистически годни заключения.

Друго терзание е обвързвано с събитието, че по принцип маймуните не развиват най-тежките признаци на SARS-CoV-2, който се срещат при хората. Изследователите от Sinovac признават в своята научна обява, че " към момента е прекомерно рано, с цел да може да се дефинира най-хубавият модел за проучване на SARS-CoV-2 посредством опити върху животни ", само че акцентират, че неимунизираните макаци резус, които са били инфектирани, са " имали признаци на COVID-19 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР