Според синоптикът на ТВ-МЕТ Петър Янков ни очаква една сравнително

...
Според синоптикът на ТВ-МЕТ Петър Янков ни очаква една сравнително
Коментари Харесай

Синоптик разкри каква зима ни очаква

 Според синоптикът на ТВ-МЕТ Петър Янков ни чака една относително топла зима. Това той твърди в изявление за  " Монитор ".

По думите му по-сериозни снеговалежи може да чакаме сред 27-и и 29-и ноември.

Янков твърди, че ни чака една естествена зима с повече сняг през декември месец. Според него януари ще бъде относително топъл, само че снежен. Затопляне дава обещание да има през февруари и март месец. 

- Г-н Янков, докога ще се радваме на топлото време? 

- От понеделник тази седмица (8 ноември) стартира един интервал на по-продължително и изсъхнало време. Между понеделник и сряда има условия за утринни понижени видимости и мъгли по поречията на реките и Горнотракийската равнина.

До 15 ноември времето ще е изсъхнало, ще бъде в ход така нареченото " сиромашко лято “, тъй като утринните температури ще са ниски, а денем температурите ще са от порядъка на 15-20 градуса и връхната дреха през този интервал ще бъде непотребна.

Но " сиромашкото лято “ съгласно дълготрайните прогнози, които ние, синоптиците, доста мъчно даваме, тъй като излизаме от 15-дневния интервал на числени прогнози, които се вършат сега.

Следва сензитивно захлаждане от 15-и до 18-и ноември с едно внезапно намаляване на температурите в Източна България, само че в Предбалкана има и огромна възможност дъждът да премине в сняг, само че това ще бъде кратковременно. В дълготраен проект идващите по-сериозни превалявания ще са в този интервал.

- Кога ще се радваме на първия сняг?

- Следва едно по-динамично време през третата десетдневка на ноември. Някъде към 25-и и 26-и ще се чакат превалявания. Между 27-и и 29-и към този момент ще се състезаваме с неуверените прогнози за по-сериозни превалявания от сняг и в обитаемоте места. Това е интервалът на първите по-сериозни превалявания от сняг в обитаемоте места.

Те няма да са трайни. Очаква се началото на декември да бъде дъждовно и с първите по-сериозни натрупвания от сняг и по планините, които да основават една основа за по-нататъшно нарастване на снежната завивка изключително по планините.

Каквито и да са температурите, по планините постоянно вали сняг. Температурите са сред до 4-5 градуса на над 2500 метра. При тези температури всеки дъжд минава в влажен сняг. Няма нищо извънредно. Ситуацията е доста променлива.

Точно в края на този месец се чака да премине средиземноморски циклон с център над Гърция, който основава една по-валежна конюнктура в планините и в Южна България и съчетанието с по-студения въздух, който идва от Северозападна България ще сътвори една комплицирана метеорологична конюнктура, само че до тогава има време, може да се трансформират прогнозите.

Аз съм последовател на по-краткосрочните прогнози.

- Можем ли да кажем, че тази есен ще е по-променлива от миналогодишната?

- Не считам по този начин. Искам да се извиня на всички читатели, защото прогнозите за месец октомври на всички климатични български центрове претърпяха неуспех.

Ние интерпретираме прогнозите, които получаваме от климатичните центрове в Канада и Съединени американски щати. Всички прогнози за Източна Европа претърпяха неуспех.

Надявам се прогнозите за ноември месец да се осъществен и да бъдат с една позитивна оценка. В края на краищата такива провали служат на синоптиците като пътни знаци, които направляват корекциите и бъдещата работа по прогнозирането. Но в действителност тази есен е по-динамична спрямо предходните. Обикновено есенното време се развива по-лежерно.

- Какви температури да чакаме през тази зима? По-мека или по-сурова ще е?

- Една естествена зима с повече сняг през декември месец. Януари ще бъде относително топъл, само че снежен. Затопляне ще има през февруари и март месец. Така че зимата се чака да бъде относително топла.

- Според прогнозите какъв зимен сезон да чакаме? Ще има ли задоволително сняг, с цел да предложим положителни условия за зимен туризъм?

- Ще има идеални условия за зимен туристически сезон у нас. Всички ски центрове оферират произвеждане на неестествен сняг. Нашите експерти, които поддържат тези системи, са на високо равнище.

Така че във всички случаи ще има условия за феновете на белите спортове, даже и в най-тежката обстановка. Но към този момент се чака, както споделих, да стартира едно струпване на естествена снежната завивка по планините още при започване на декември месец. Мисля, че сезонът ще бъде сполучлив, защото рестрикциите там са дребни.

Ще има сняг, само че би трябвало да се внимава. Контактувам постоянно със избавителните екипи в Банско, когато съм там, най-малко по един претърпява по-сериозни контузии на главата или на краката.

Но считам, че сезонът ще бъде сполучлив, даже ще е по-успешен от миналогодишния съгласно мен, защото предходната годи декември нямаше сняг, към този момент прогнозите са средата на декември да има задоволително сняг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР