Според синдикатите 30% получават минималната заплатаС черни знамена на всичките

...
Според синдикатите 30% получават минималната заплатаС черни знамена на всичките
Коментари Харесай

БАН с черни знамена заради бюджета за 2018 г.

Според синдикатите 30% получават минималната заплата


С черни флагове на всичките си здания Българска академия на науките стартира митинги против размера на бюджета си за идната година, оповестиха от академията. Според проектобюджета за учените ще бъдат отделени към 83 млн. лева, до момента в който през тази година разполагаше с над 90. Общото заседание на академията прави оценка дотацията си за 2018 година като “ликвидационна ”.

“Българската академия на науките е главната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното заличаване ще има мощно отрицателни последствия върху развиването на България и няма да бъде простено от потомците ни ”, се акцентира в формалното мнение на Българска академия на науките.

Академиците упорстват за “спазване на европейските правила и на поетите национални задължения в региона на науката ” и приканват обществеността за поддръжка.

Това е следващата стъпка на учените от Българска академия на науките, които в Деня на националните будители 1 ноември проведоха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния бранш. Протестиращите попитаха по какъв начин се прави просвета без пари.

Според синдикатите 30 % от научните служащи получават минималната работна заплата, а междинната заплата на един доцент е към 750 лв. при междинна в България 1060 лв.. Те пресметнаха, че в бюджета за идната година за просвета са планувани едвам 0,18 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Затова при започване на месеца протестиращите настояха до 2020 година страната да извърши уговорката си като усили парите за просвета до 1 % от Брутният вътрешен продукт. Още тогава научните служащи предизвестиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути са подготвени да продължат с митингите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР