Според Security Relations експерти по киберсигурност са открили нова уязвимост

...
Според Security Relations експерти по киберсигурност са открили нова уязвимост
Коментари Харесай

Смартфоните с Android отново под заплаха: научиха се да ги хакват чрез Google Maps

Според Security Relations специалисти по киберсигурност са разкрили нова накърнимост за заобикаляне на заключен екран. Смартфоните, работещи с операционни системи Android 13 и Android 14, са изложени на риск.
Гугъл Maps може да се употребява за достъп до вашите данни
В взаимозависимост от това по какъв начин сте конфигурирали Гугъл Maps, хакер може да се възползва от уязвимостта, с цел да получи достъп до информация, съхранявана на вашия смарт телефон, съобщава Toms Guide. Например, в случай че не сте задействали режима „ Шофиране “ в Карти, хакер може да получи достъп до данни за места, които сте маркирали като „ обичани “ (това може да е адресът на вашия дом, офис и т.н.), както и на вашите контакти.
Освен това киберпрестъпникът ще може да наблюдава местоположението ви в действително време. Въпреки това, в случай че имате задействан режим на шофиране, нападател може да комбинира този експлойт с различен, с цел да получи достъп до фотоси, съхранени на вашето устройство, и да ги разгласява или да ги добави като профилна фотография към вашия акаунт в Гугъл. Той има достъп до информация за вашия акаунт в Гугъл и неговите настройки.  Гугъл Maps, Гугъл maps По-добре е да деактивирате режима " Шофиране " в Гугъл Maps Снимка: GoogleКак да отбраните вашия Android смарт телефон от офанзиви
За страдание, Гугъл Maps не може да бъде отстранен, защото е редовно приложение на телефони с Android. Google е наясно с този проблем от шест месеца и споделя, че работи върху решение.

Така че първото нещо, което би трябвало да извършите, е да изключите режима на шофиране в Гугъл Maps. Второ, не изпускайте смарт телефона си от взор, изключително на публични места, не го поставяйте на масата в кафене или ресторант, тъй като с цел да се възползва от уязвимостта, хакерът би трябвало да получи физически достъп до притурката.

Трето, би трябвало да се уверите, че Гугъл Play Protect е задействан, защото може да сканира всички приложения, както остарели, по този начин и неотдавна изтеглени, за злотворен програмен продукт. Или инсталирайте друга антивирусна стратегия, тъй като хакването постоянно се прави онлайн.

Тази неточност при заобикаляне на заключен екран е много сериозна и защото се отнася даже за най-новата версия на Android, Гугъл към този момент работи върху промяна, която може да бъде пусната скоро.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР