Според съда разследващите не са направили нужното за бързо и

...
Според съда разследващите не са направили нужното за бързо и
Коментари Харесай

Узунов и Бобоков осъдиха прокуратурата за бездействие

Според съда проверяващите не са създали нужното за бързо и сполучливо следствие
Бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят по антикорупция на президента Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за безучастие по следствието, което се води против тях. Решението на Софийския градски съд е от 23 декември т.г., предава бТВ.

Двамата бяха упрекнати в незаконен сговор за предаване на поверителна интернационална информация, като досъдебното произвеждане беше белязано от влизане на прокурори и на Бюрото за отбрана на „ Дондуков “ 2 и от издание на връзката на двамата от страна на държавното обвиняване.

От Софийски градски съд означават, че производството продължава към този момент 1 година и 6 месеца, което е надалеч над плануваните в цитираните разпореждания периоди.

„ В сегашния случай, в обсъжданото досъдебно произвеждане обвинените са двама, без да са налице разнообразие на обвиняванията, усложнени форми на съучастническа активност. Не се открива и делото да съдържа забележителен по размер в действителност материал “, допълват магистратите.

В претекстовете на съда в детайли са прегледани всички стъпки от следствието до този миг, както и резултатите от редица експертизи. Заключението на съда е, че правото на ищците за разглеждане на делото в рационален период е било накърнено, като това се е отразило зле на личността и душeвността им.

Съдия Албена Ботева написа: „ Не се открива, че проверяващите орган са взели всички ограничения за обезпечаване на своевременното, законосъобразно и сполучливо осъществяване на следствието, както и че в най-кратък период са събрани нужните доказателства за откриване на обективната истина. Всъщност показаната информация, формирана от ответника, съдържа извънсъдебно самопризнание, че след интензивните процесуално-следствени дейности през м.юни и м. юли 2020 година, в нескончаем интервал от време не е осъществявано никакво следствие, до м.април и м. май 2021 година (след приемане на книжата по актуалното дело), когато са разпитвани очевидци, изпращани са писма и е изискана информация от разнообразни органи. Съвсем различен е въпросът, че нито се открива за какво тази информация (от държавни органи) не е изискана преди 1 година, респ. за какво очевидците не са били разпитани през 2020 година, нито до какъв брой относима и нужна за следствието е вероятно събраната информация “.

Прокуратурата би трябвало да заплати по 3000 лева обезщетение на двамата. Решението предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР