Според руския физик Т. Лосев сеизмичните инциденти се предшестват от

...
Според руския физик Т. Лосев сеизмичните инциденти се предшестват от
Коментари Харесай

Защо се появи странно сияние в небето преди земетресенията в Турция?

Според съветския физик Т. Лосев сеизмичните произшествия се предшестват от редица електромагнитни и образни прояви като зарево, вибриране, светкавици със зелен и синкав нюанс, промени в магнитното поле и други, написа.

Самият факт на сиянието обаче към момента не се смята за прецизен знак, че естественият прелом в действителност ще се случи, надлежно е невероятно да се планува мястото и времето на земетресението.

Днес науката продължава да създава все по-точни и ефикасни способи и принадлежности за прогнозиране на такива събития, само че никоя техника към момента не подсигурява 100% резултат.

Синьо-зеленото зарево, следено в Турция, беше приписано от локалните управляващи на обстоятелството, че по този метод се освобождава сила от разлома. По време на трусове литосферата е подложена на измествания и деформации, което способства за натрупването на сила в атмосферните пластове и по-нататъшното й освобождение под формата на описаното събитие.

Подобно зарево е моделирано в Иститута по геодинамика при съветската Академия на науките на база на земетресението, записано през 1995 година в Япония. Характеристиките му и последния мощен трус в Турция от началото на февруари тази година се оказаха доста сходни, обявиха учените.

Според други източници, тези светини съставляват експлоадиране на трансформатори вследствие от разпространението на сеизмичната вълна под земната кора. Явлението е доста сходно на гръмотевична стихия, тъй като първо виждаме светкавицата, а по-късно чуваме гърма.Тук явлението е същото, само че на мястото на звука усещаме самото земетресение.

Разпространението на сеизмичната вълна на процедура прилича звуковата.

Сеизмичните талази са разследване на процеси, зародили в огнище в Земята, наречено хипоцентър. След това те стартират да се популяризират радиално в земните глъбини. По своя път през вътрешността на Земята те могат да се пречупват, отражават, разсейват, всмукват и да трансформират типа си.

Скоростта на разпространяване на сеизмичните талази зависи от техния тип и от типа на материята, през която минават.

Различават се две съществени групи талази – обемни (P- и S-вълни) и повърхностни (вълни на Лъв и талази на Рейли).

Очевидци първо са усетили по-бързата вълна, която представяла Р-вълна, а след на пракика са виждали идването на S.

При P-вълните, наречени по този начин от prima – пръв, поради това, че се записват първи. Те са надлъжни талази, т.е. частиците трептят по посока на разпространяването на вълната. Те могат да се популяризират както в твърди тела, по този начин и в течности и газове. P-вълните доста наподобяват на звуковите. Аналогично на звука във въздуха, частиците тук се раздалечават и приближават една до друга и по този метод се обезпечава разпространяването на вълната.

Някои животни имат способността да чуят P-вълните, до момента в който хората усещат единствено разклащането, провокирано от тях. Скоростта, с която се популяризират, е към 5000−7000 m/s в гранита и над 8000 m/s в Земната тога и ядрото. Във водата скоростта им е едвам 1500 m/s.

При S-вълните (вторични вълни) земята се люлее от време на време на двете противоположни страни. Тези талази са напречни, т.е., могат да се популяризират единствено в твърда канара и по водната повърхнина. Скоростта им е 60% от тази на P – вълните, само че са по-разрушителни.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР