Според ревизираните тримесечни данни преработващата промишленост е привлякла нетни инвестиции

...
Според ревизираните тримесечни данни преработващата промишленост е привлякла нетни инвестиции
Коментари Харесай

Ревизия понижи чуждите инвестиции до 113 млн. евро към април

Според ревизираните тримесечни данни преработващата индустрия е привлякла чисти вложения в размер на 101 млн. евро.

© Цветелина Белутова Текущата сметка излиза на минус към април

Продажбите на български артикули в чужбина нарастват с 4.8% на годишна база към април до сума от 8.25 милиарда евро. Вносът обаче се усилва по-бързо - със 7.5% до 9.4 милиарда евро, като по този начин комерсиалното салдо остава негативно към края на първите четири месеца на годината. Положителният принос на чистите приходи от услуги и приходи свиват минуса, само че не съумяват изцяло да го компенсират, като по този начин настоящата сметка излиза на минус от 201.6 млн. евро към април. Още по тематиката
КЦМ влага още 22 млн. лева в производството на цинк

С плана компанията ще може да обработва по-некачествени първични материали и да извлича от тях метал
17 юни 2018
Колко влага Българска национална телевизия в международното състезание по футбол...

... и по какъв начин ще завоюва от него
14 юни 2018
BAT избра Румъния за развиване на бездимните си цигари с инвестиция за 800 млн. евро

Цигареният тръст ще усилва производството си и ще сътвори 200 нови работни места
14 юни 2018
Чуждите вложения падат до 180 млн. евро през първото тримесечие

Понижението идва от отлив на дялов капитал, а секторът, привлякъл най-вече средства, е преработващата индустрия
20 май 2018 Преките задгранични вложения в България доближават 113 млн. евро за интервала януари - април тази година, демонстрират последните данни на Българската национална банка (БНБ). Месец по-рано размерът беше по-голям, само че проверка на централната банка е понижила сумата, главно поради намалени оценки на размера на дълговите принадлежности. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година задграничните инвестиции доближиха равнище от 229 млн. евро.

Подобно на 2017 година, главният приток на капитали е под формата на дългови принадлежности, а дяловият капитал излиза на минус. Основната причина за негативната стойност евентуално е новият Международен стандарт за финансово отчитане 9, който влезе в действие от началото на годината. Той планува банките да заделят по-големи хранителни запаси в това число и по обслужвани заеми, заради което от началото на годината те регистрират близо половин милиард лв. понижение на капитала, което за задграничните институции в статистиката се отразява като стесняване на дяловите вложения.

Основните източници на капитали

Основен източник на непознати вложения за българската стопанска система през първите четири месеца на годината е Холандия с чисти инвестиции от близо 150 млн. евро. На второ мяст попада Германия със 120 млн. евро, а на трето - Русия със 117 млн. евро. Тук сумите идват съвсем напълно от вложения под формата на дългови принадлежности, които се асоциират с кратковременен интерес от страна на вложители.

От друга страна спад на чистите вложения от началото на годината е забележим от Унгария и Италия, най-вече под формата на дялов капитал, който се свързва с дълготрайни ползи в страната. Тук обаче не става въпрос за отлив на капитали. Минусът кореспондира с понижението на капитала на българското отделение на италианската Unicredit и Банка ДСК, която пък е благосъстоятелност на унгарската кредитна институция OTP Bank.

Къде отиват парите

Според ревизираните тримесечни данни преработващата индустрия е привлякла чисти вложения в размер на 101 млн. евро, следвана от търговията (90 млн. евро) и административния бранш (23 млн. евро). Очаквано, въпреки това " Финанси и обезпечаване " записва минус през първото тримесечие от 207 млн. евро. Имотния бранш наподобява губи известност тази година - до момента в който през интервала януари - март на 2017 година чистите вложения бяха над 30 млн. евро, тази година сумата пада до под 1 милион.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР