Според разследващите телефонните измамници успели да отмъкнат от жертвите си

...
Според разследващите телефонните измамници успели да отмъкнат от жертвите си
Коментари Харесай

Гърция пропищя от родните ало-измамници

Според проверяващите телефонните измамници съумели да завлечен от жертвите си към 2 милиона лв.. Те съумели да излъгват голям брой поданици на Солун. Скоро беше извършена взаимна акция сред българските и гръцките управляващи за определяне и арестуване на членовете на незаконната група.

Криминалисти настояват, че групата от столицата на ало-измамниците Ветово е ръководена от известния на полицията Сандокана, на 40 години. Той стои зад най-малко 30 случая на излъгани по телефона хора. Успял е да прибере общо от тях сериозната сума от съвсем 2 милиона лв..

Последният им удар е изработен на 20-ти август, когато съумяват да вкарат в подвеждане стара жена от Солун, която наивно им дала съвсем 60 хиляди лв.. Те съумели да заблудят дамата, че парите са нужни за незабавна интервенция за неин непосредствен. Само ден по-късно гръцката полиция разкри и арестува ромка на 67 години от Ветово, като при обискът й са открити равноценност 22 хиляди евро. Малко по-късно е арестувана и друга циганка от България, която имала публична работа за прикритие – болногледачка в Солун, само че била в схемата на ало-измамниците поради владеенето на гръцки език.

Последвала акция на полицията във Ветово, където е арестуван и боса на групата – Сандокана, който също се счита и за един от шефовете на цялата ало-мафия в русенско. Смята се, че той е и притежател на планове преди месеци прикрит в земята сейф с пари. Тогава проверяващите не разкрили директна връзка с него, която да разреши да бъде упрекнат и арестуван.

В последните години ало-измамниците понижат активността си в България и се ориентират към по-платежоспособната Гърция. Според гръцката полиция досега имат най-малко 300 регистрирани случая на излъгани възрастни хора в градовете Солун, Кавала, Драма и Серес. Те имат информация, че в северната част на Гърция оперират най-малко 3 незаконни групи на ало-измамниците. Техните тартори най-често са от Ветово, Левски и Горна Оряховица.

 Те са остарели познайници на родната българската полиция, постоянно са и излежавали присъди в пандиза за сходни закононарушения.

Към момента полицията в Гърция изпитва компликация да се оправи с ало-мафията, тъй като те се изхитрили и употребявали предплатени СИМ карти от страни от други страни на Европа, като Румъния и Чехия и това затруднява следенето им.

Преди няколко месеца гръцките управляващи повдигнаха обвиняване на хванат главатар на ало-бандите, който изнесъл „ активността “ си от България към Гърция. Неговото име и фотография бяха публикувани в медиите, като полицията моли всички излъгани от Цветан Стоянов да подадат сигнал при обезпечена анонимност.

Разследващите имат данни, че Стоянов е съумял да прибере над половин милион лв. от незаконния си бизнес. Той и групата му ползвали класическите схеми – нужни пари за незабавна интервенция за непосредствен и сякаш служители на реда искащи помощ за залавяне на измамници.

Тази скица към този момент стана известна в България и все по-малко хора се връзват на нея, само че в Гърция към момента се ползва. Няколко индивида „ въртачи “ набират номера на инцидентен принцип, до момента в който намерят доверчив човек, който да подведат. После му се желаят незабавно пари и се изпраща „ муле “, което да вземе и донесе парите.

След всяка сполучлива машинация те изхвърлят СИМ картите, което затруднява проверяващите.

Източници от Министерство на вътрешните работи споделят, че в последно време още веднъж зачестяват този вид измами в България, като евентуално повода е изтеклите присъди на хванатите при акцията на Спецпрокуратурата през 2018-2019 година Тогава бяха хванати и наказани над 100 участници е подлата скица с ало-измамите.

Източник: Уикенд



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР