Според различни доклади това твърдение далеч не е вярно Емил

...
Според различни доклади това твърдение далеч не е вярно Емил
Коментари Харесай

Руски учени представиха на Путин „най-мощният“ квантов компютър в страната

Според разнообразни отчети това изказване надалеч не е правилно

Емил Василев преди 12 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 15:00 | 19.07.2023

„ Предупредих ви още през 1984-та “ – съобщи режисьорът на Терминатор и Аватар Джеймс Камерън

КосмосЕмил Василев - 9:27 | 18.07.2023

Мистериозен обект открит на австралийски плаж може да е пристигнал от космоса

КосмосЕмил Василев - 15:32 | 18.07.2023

Спътникът Mars Express сподели по какъв начин наподобяват Земята и Луната от орбитата на Марс

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Руски учени настояват, че са основали най-мощният квантов компютър в историята на страната си.

Те даже показаха компютъра на президента Владимир Путин, който посети изложбата на достиженията в региона на квантовите технологии, проведена от Държавната корпорация за нуклеарна сила „ Росатом “.

Но съгласно един отчет изказванието надалеч не е правилно и компютърът скоро няма да разбие актуалните кодове за криптиране.

Колко тъкмо е мощен този квантов компютър?

Със своите 16 кюбита, квантовият компютър е дребен спрямо тези, създадени от IBM, Dwave и така нататък, които преди този момент са основали квантови системи със стотици кюбити, оповестява The Register.

По рано през този месец съобщихме за откриватели от Гугъл, които настояват, че последната итерация на техния квантов компютър „ Sycamore “ може да прави комплицирани калкулации за секунди.

Миналия месец квантовият компютър Eagle на IBM с мащаб над 100 кюбита победи суперкомпютър в решаването на комплицирани математически калкулации.

Представлява ли съветският квантов компютър риск?

Способни да интерпретират данни по-бързо от елементарните компютри или даже суперкомпютрите, квантовите компютри освен обработват големи количества данни, само че и могат да подобрят работата на изкуствения разсъдък, само че могат ли да разбият RSA логаритъма?

RSA – един характерен тип криптиране е изключително заплашен от квантовите компютри. За благополучие тази заплаха не е непосредствена.

Според откриватели от Fujitsu, с цел да разбием RSA ще ни е нужен квантов компютър с мащаб от почти 10 000 кюбита, което е надалеч оттатък опциите даже на най-напредналите квантови компютри в света през днешния ден.

Така че, когато Русия съобщи, че е построила един от най-мощните квантови компютри в света, страни като Съединени американски щати и Китай могат да въздъхнат с облекчение.

Руската галерия, на която беше показан квантовият компютър се организира в границите на Форума за бъдещи технологии в Международния търговски център. „ Най-мощния “ съветски квантов компютър е създаден от екип учени под координацията на Росатом.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР