Според ръководителя на най-големия кредитор на континента африканските държави се

...
Според ръководителя на най-големия кредитор на континента африканските държави се
Коментари Харесай

Африка има нужда от 424 млрд. долара, за да се възстанови от опустошителната пандемия

Според ръководителя на най-големия заемодател на континента африканските страни се нуждаят от 424 милиарда $ през тази година, с цел да се оправят с разрушенията, породени от пандемията от ковид, написа Bloomberg.

След десетилетия на прогрес в битката с бедността на континента, Covid-19 ще докара до " последна беднотия " на 30 милиона африканци. Междувременно войната в Украйна подхрани инфлацията и остави милиони хора гладни. Покачващите се цени дружно със забавящия се стопански напредък също усилват задлъжнялостта в района.

" Не бива да омаловажаваме въздействието на Covid-19 върху африканските стопански системи ", съобщи Акинвуми Адесина, президент на Африканската банка за развиване, в изявление за радио Bloomberg. " Трябва да разтеглим фискалното пространство за африканските страни. На второ място - би трябвало да се оправим с целия проблем с дълга, не можеш да тичаш нагоре по рид, до момента в който носиш раница с пясък на гърба си ”.

От Гана до Замбия, голям брой африкански страни се обърнаха към Международния валутен фонд, с цел да им помогне да ревизират дълга си и да финансират държавните бюджети. Войната в Украйна утежни обстановката тъкмо, когато страните на континента се възстановяваха от пандемията.

Световните цени на питателните артикули доближиха рекордни стойности, откакто нашествието в Русия на 24 февруари прекъсна износа на зърно и растително масло. Това изостри рецесията с глада, която засегна страни като Етиопия, Кения и Сомалия. Африка зависи от Русия и Украйна за към 41% от пшеницата и царевицата си, сподели Адесина.

Планът на Африканската банка за развиване на стойност 1,5 милиарда $ за стимулиране на производството ще помогне на земеделските стопани на континента да произведат 30 млн. тона храна, сподели той и добави, че пречките при вноса на торове могат да обиден продуктивността с до 50%.

" Специалните права на тираж от МВФ помогнаха доста, само че Африка към момента се нуждае от 150 милиарда $, които да бъдат ориентирани към нея ”, уточни още Адесина.

По думите му огромна част от дълга в Африка е обвързван с инфраструктурата, а би трябвало частният бранш също да има роля, освен държавното управление.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР