Според Радев рискът за сигурността и мира в Европа расте,

...
Според Радев рискът за сигурността и мира в Европа расте,
Коментари Харесай

Зеленски към Радев: Не подкрепяте оръжия за Украйна, за да не отслабите БГ армията или за да не подкрепяте усилването на Украйна

Според Радев рискът за сигурността и мира в Европа пораства, в това число рискът от радиоактивно замърсяване. Не дай боже да стане покруса и войната да пристигна при вас, какво ще вършиме тогава, в случай че никой не ви оказва помощ, обърна се Зеленски към Радев
Украйна има своето място в Европейски Съюз. Ние бихме желали да чуваме повече и думата " мир ", сподели Радев.
Вашата войска и всичко, каквото имате ще бъде незадоволително да воювате с Русия, в случай че пристигна тук, сподели Зеленски на Радев

" Не подкрепяте оръжия за Украйна, с цел да не отслабне вашата войска или не подкрепяте усилването на Украйна? ", този въпрос зададе президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата му с президента Румен Радев. 

" Не одобрявам даването на муниции, изключително от запасите на българската войска. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните качества на страната да не отслабват ", обърна се Радев към Зеленски. 

Той акцентира, че е взаимен с народа на Украйна и с " жертвите на тази жестока война, която бушува сега ". 

" Още в първия ден аз жигосах експанзията против вашата страна. В първите месеци България подаде ръка на хиляди жители на Украйна, и доста от тях не престават да бъдат под закрилата на българската страна ", добави Радев. 

Според Радев рискът за сигурността и мира в Европа пораства, в това число рискът от радиоактивно замърсяване. По думите му спорът се трансформира в безсилие, в световен конфликт, изостря и общественото напрежение.

" Продължавам да настоявам, че този спор няма военно решение и от ден на ден и повече оръжие мъчно води до това решение ", сподели още Румен Радев. 

" Ако това е спор, страната няма да се напуща от милиони хора. Имаме това право, тъй като войната е на наша територия. Много благодаря, че през днешния ден бяха подписани значими заявления в региона на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е посредством цените на енергоносителите и след това посредством завладяването на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е спор, а война ", отговори Зеленски. 

" Хубаво е да се дава на хората, с цел да могат да се пазят, с цел да не пристигна войната при вас. Не дай боже да стане покруса и войната да пристигна при вас, какво ще вършиме тогава, в случай че никой не ви оказва помощ? ",  попита президентът на Украйна.

" Разбирам изцяло вашите доводи, господин президент. Забелязахте, че няколко пъти използвах думата война и това изрично е такава. Украйна има своето място в Европейски Съюз. Ние бихме желали да чуваме повече и думата " мир ". Водещите старания да бъдат за реализиране на мир. Вярвам, че сега не сме употребявали всички средства на дипломацията, с цел да работим в тази тенденция ", сподели Румен Радев. 

" На всички ви искам мир. Благодарен съм за поддръжката с боеприпаси. Ако войната пристигна при вас ще кажете ли: Путин, вземи български територии? Не, няма. Ние с вас сме гаранти на Конституциите и би трябвало да ги пазим, да пазим хората. Ваше право е да не подкрепяте даването на оръжия ", отвърна Зеленски. 

По думите на Радев макар, че войната се води на територията на Украйна, тя е напуснала измеренията й и към този момент вълнува цяла Европа.

" Трябва да мислим не просто за Украйна, само че за бъдеще в Европа. Помощта на Европа е извънредно значима за Украйна и ще бъде значима и за възобновяване й ", добави Радев.  

" Не става въпрос за дипломация. Атомната електроцентрала е минирана. Ние не нахлуваме там с оръжие. Руснаците завзеха централата, с цел да провокират недостиг на електрическа енергия ", съобщи президентът Зеленски. 

Украинският президент Зеленски акцентира благодарността си за това, че България е подслонила доста украинци. Хората на България схващат, че това не е спор, а война, разяснява той.

" Вашата войска и всичко, каквото имате ще бъде незадоволително да воювате с Русия, в случай че пристигна тук. Не тъй като имате слаба войска, тя е мощна, хората ви са положителни. Мощната войска значи на първо място хора. Но би било незадоволително да воювате срещу страна от 160 милиона души ", сподели още украинският президент. 

Зеленски съобщи, че тази война не се води за безсилие на света, а за изтребване на украински жители.

Володимир Зеленски изрази убеденост, че един ден Украйна ще бъде член на Европейски Съюз и НАТО, с които споделя общи полезности. Коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се поддържа Русия, тъй като, по думите му, тя желае да унищожи НАТО и Европейски Съюз.

" Относно зърнената самодейност, Ердоган и Гутериш си поддържат връзка с Русия. Русия всеки ден измисля метод по какъв начин опашката от кораби да стане по-голяма и зърното да не върви. Ние не направляваме този кулоар. Русия завзе нашите териториални води ", сподели украинският президент по тематиката със зърнения кулоар. 

По-рано през днешния ден министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Министерския съвет.

Украинският президент кацна у нас в 12:04 часа. Той пътува от Кишинев с държавния аероплан Ербъс LZ-AOB. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също е част от делегацията му.

Зеленски ще се срещне също с управленията на парламентарните групи, вносители на плана на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР