Според проучване, публикувано в списание Science, човешкото въздействие върху климата

...
Според проучване, публикувано в списание Science, човешкото въздействие върху климата
Коментари Харесай

Изменението на климата, предизвикано от човека, променя сезонните речни потоци, установи проучване

Според изследване, оповестено в списание Science, човешкото влияние върху климата е довело до понижаване на сезонността на речните потоци, изключително във високите северни ширини.

Моделите на речните потоци – прииждане, маловодие и прочие, варират според от сезона и това играе решаваща роля за наводненията и сушите, сигурността на водните запаси и здравето на биоразнообразието и екосистемите в международен мащаб.

Учените от Университета в Лийдс и китайския Южен университет за просвета и технологии откриват, че почти 21% от дълготрайните речни измервателни станции демонстрират обилни промени в разпределението на сезонния дебит, като две трети от тях не са свързани с нормалните трендове в средногодишния дебит, написа Българска телеграфна агенция. Екипът от учени открива видимо намаляване на сезонността на речните потоци над 50 градуса северна широчина, което съгласно проучването е резултат от провокирани от индивида климатични промени вместо от естествената климатична система.

Констатациите, учредени на наблюденията на средномесечния речен отток от 10 120 измервателни станции в интервала 1965-2014 година, допускат трайно и доста намаляване на сезонността на речния отток, в случай че температурите на въздуха продължат да се покачват, споделя Лю Гоцзюн, съавтор на публикацията.

2023 година е доказана като най-топлата година от началото на записванията, като се приближава до прага от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, избран в Парижкото съглашение.

„ Нашето проучване слага физическата научна основа, че провокираното от индивида изменение на климата е довело до това събитие, информирайки политиците за въздействието на индивида върху речния поток посредством изменението на климата “, заключи Лю.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР