Според проучване на парламентарна комисия бившият министър-председател на Великобритания Борис

...
Според проучване на парламентарна комисия бившият министър-председател на Великобритания Борис
Коментари Харесай

Партигейт и Борис Джонсън - разследването продължава

Според изследване на парламентарна комисия някогашният министър-председател на Англия Борис Джонсън е излъгал няколко пъти Камарата на общините на английския парламент по време на аферата Partygate, предава Investor. Счита се, че е знаел, че празненствата по време на блокиранията в седалището на държавното управление му и на други ведомства са нарушавали настоящите правила за ограничение на ковид, се показва в предварителния отчет, оповестен в петък. Доказателствата изрично сочат, че нарушаванията на напътствията са били „ явни " за Джонсън, се споделя в него.

Консерваторът, въпреки това, съобщи, че отчетът го оправдава и демонстрира, че не е излъгал съзнателно Народното събрание. Ако обаче съмненията се потвърдят, обратно на разказа на Джонсън, той можеше да бъде отхвърлен от служба за 10 дни и в последна сметка да бъде изправен пред загуба на мандата си, в случай че гласоподавателите му отдръпват доверието си в него. Бившият държавен началник би трябвало да даде показания пред комисията през седмицата на 20 март, само че към момента няма точна дата. Публикацията от петък би трябвало да запознае Джонсън и юристите му с хода на следствието.

Бившият министър председател неведнъж е подчертавал в Камарата на общините, че не са били нарушени никакви правила и че не е знаел за никакви празненства по време на блокиранията. Въпреки това английските медии разгласиха многочислени известия в продължение на месеци. Така да вземем за пример се твърди, че чиновниците на „ Даунинг стрийт “ са организирали няколко празненства по време на пандемията, макар че Джонсън не е участвал на множеството от тях.

Имало е ледник за вино, двойки са правили секс в офисите, а на едно от празненствата се е счупила люлка, принадлежаща на сина на Джонсън. Комисията разгласява и няколко фотоси от срещи, на които Джонсън и чиновниците му не са носили маски. Разследването е било забавено и от нежеланието на държавното управление на Джонсън да сътрудничи, се споделя в отчета.

Бившият министър-председател, който подаде оставка през юли 2022 година и поради натиска от аферата, атакува остро и вътрешния следовател по Partygate Сю Грей. Дългогодишният върховен държавен чиновник, който за последно заемаше висша служба в централната държавна организация Cabinet Office, беше изобличил няколко нарушавания на разпоредбите и беше дал на „ Даунинг стрийт “ разрушителен документ за положително държание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР