Според прокурора на Париж - пожарът е причинен от злополука,

...
Според прокурора на Париж - пожарът е причинен от злополука,
Коментари Харесай

Злополука е причина за пожара в Нотр Дам

Според прокурора на Париж - пожарът е породен от акцидент, а не е тенденциозен. 50 следователи търсят аргументите за нещастието.

Нищо от първата версия на следствието не удостоверява версията за тенденциозен палеж на " Нотр Дам ", сподели прокурорът на Париж. Съдебната полиция разпитва служащите от петте компании, заети с ремонтните действия на върха на базиликата, от където е тръгнал пожарът. По време на случая там не е имало хора.

Прокурорът съобщи, че алармените устройства са дали два сигнала преди огънят да бъде видян.

Всеобщо е облекчението от новината, че огромният орган на църквата не е горял. Забележителният инструмент с 8 000 тръби обаче би трябвало да бъде раздрънкан и изнесен. Пострадалите от пушека скъпи картини ще бъдат реставрирани в Лувъра.

Специалисти по история на изкуството и културните монументи обаче подлагат на критика френските управляващи за незадоволителните правила за сигурност за тези обекти във Франция.

Експертите би трябвало да преценяват устойчивостта на оживялата постройка. Архитекти към този момент участваха в съвещание за възстановителния проект на " Нотр дам ", за който няма да липсват воля, дарения и гении.

Стотици милиони към този момент бяха обещани от няколко от най-богатите френски семейства, крупни компании и частни донори, подготвени да оказват помощ с финанси, материали или професионални екипи.

Дарителски концерт ще има в събота. Възстановяването може да трае години, даже десетилетия.

Пламъците, които бушуваха повече от 9 часа, унищожиха 2/3 от покрива на катедралата. Пожарникарите, обаче, са съумели да спасят доста от скъпите реликви. Пламъците не са унищожили структурата на храма и той може да бъде възобновен.
Още по тематиката Пожар в емблематичната катедрала "Нотр Дам " В Париж
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР