Според прогнозите на Асоциацията за защита на кредиторите Ка Ес

...
Според прогнозите на Асоциацията за защита на кредиторите Ка Ес
Коментари Харесай

Все повече фирми в Австрия са изправени пред неплатежоспособност

Според прогнозите на Асоциацията за отбрана на кредиторите Ка Ес Фау 1870 (KSV1870), организация, основана през април 1870 година от 40 търговци, която през днешния ден наброява 33 000 членове, доста сдружения в Австрия са изправени пред неплатежоспособност. Броят на молбите за оповестяване в неплатежоспособност се е нараснал с 13% през 2023 година спрямо миналата година, оповестиха в края на предходната година от австрийската асоциация.

Това визира 5401 сдружения, което подхожда на 15 фирмени банкрута дневно, колкото са регистрирани и преди 10 години. Временните отговорности също са се нараснали внезапно, не на последно място заради банкрута на Сигна холдинг (Signa Holding), се показва в отчет на Ка Ес Фау 1870 .

По-конкретно, съгласно оценките на асоциацията краткотрайните отговорности общо са се нараснали с 286% до към 8,53 милиарда евро. Това развиване се дължи на най-големия корпоративен банкрут в историята на австрийската стопанска система досега, а точно несъстоятелността на „ Сигна холдинг “. Във връзка с нея са регистрирани отговорности в размер на към 5 милиарда евро. Дори без да се взимат поради отговорностите на „ Сигна холдинг “, предстоящите отговорности от 3,26 милиарда евро щяха да са към половината от равнището през 2022 година, регистрират експертите.

Това демонстрира, че несъстоятелността в Австрия не е толкоз фрагментирана, а към този момент набира маса, съобщи Карл-Хайнц Гьотце, началник на отдел „ Несъстоятелност “ в организацията, при представянето на данните във Виена.

Броят на засегнатите чиновници също е повишен с 45% до 22 500 души. Броят на кредиторите също се е нараснал с 41% до към 45 000, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ Сегашната обстановка е такава - имаме високи стойности на несъстоятелността, само че тя не е тревожна. Негативното е, че към момента имаме прекалено много производства по неплатежоспособност, които не са открити “, продължава Гьотце.

Преди 20 години делът на несъстоятелността е бил към 2%, а през днешния ден е 1,2%. Той изрази угриженост от нарастването с 8% спрямо миналата година до към 2000 производства по неплатежоспособност, които не са открити. Въпреки това Гьотце оцени като „ добра вест “ 16-процентното нарастване на броя на откритите производства по неплатежоспособност, които са 3378.

Според Ка Ес Фау 1870 търговията, строителната промишленост и секторът на настаняването и храненето са изключително наранени от несъстоятелността. Изчисленията сочат, че  търговията, в това число поддръжката и ремонта на моторни транспортни средства, за първи път от години надвишава границата от 1000, като оповестените през 2023 година 1003 случая на неплатежоспособност съставляват растеж със 17%. Особено проблематична е търговията на дребно. Основните аргументи кредитните бранители виждат във високите енергийни разноски, постоянно неосъществените резултати от наваксването на последствията от пандемията и сегашния спад на покупателната дарба на физическите лица.

Според тях 21-процентното нарастване на несъстоятелността в строителния отрасъл до 936 случая за миналата година се дължи не на последно място на високите разноски за строителство и внезапното повишение на лихвените проценти. Преди всичко острият дефицит на личен състав и измененията в държанието на потребителите са довели до повишаване на броя на несъстоятелността в бранша на настаняването и ресторантьорството, където случаите са 709 и това съставлява растеж с 19%.

Прогнозите на бранителите на заема не са позитивни, те чакат сред 5800 и 6000 банкрута на предприятия през актуалната година.

Според оценките частните банкрути са се нараснали с 9,5% през 2023 година спрямо миналата година, като са били открити 8956 процедури за споразумяване на разногласия. Въпреки това, предварителното ниво на дълга е с 1 % по-ниско, като предварителните отговорности възлизат на 895 млн. евро. В резултат на това междинният размер на дълга е понижен с 11 000 евро до 100 000 евро на дебитор.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР