Според проф. Левент Курназ 2023 г. ще бъде най-горещата година,

...
Според проф. Левент Курназ 2023 г. ще бъде най-горещата година,
Коментари Харесай

Горещо лято с температури над 50 градуса се очакват в Турция

Според проф. Левент Курназ 2023 година ще бъде най-горещата година, преживявана от човечеството

Жеги от над 50 градуса Целзий се чакат в Турция това лято, оповестява турската частна телевизия НТВ, базирайки се на шефа на изследователския център по политиките за климата към Босфорския университет в Истанбул.

Според проф. Левент Курназ 2023 година ще бъде най-горещата година, преживявана от човечеството, а живакът на термометрите в Турция се чака да надвиши 50 градуса. 

" Преживявали сме 49,1 градуса до момента, считам, че напълно умерено ще забележим и над 50 градуса ", съобщи специалистът. 

По думите му температурата на въздуха занапред следва да се покачва с напредването на лятото, осведоми Българска телеграфна агенция. 

" На всичкото от горната страна ще се наслагва и засилващият се резултат на Ел Ниньо. Затова е допустимо съвсем всеки ден доникъде на август да чупим нови върхове ", сподели той. " Очаквам, че през тази година ще имаме още към 10-12 дни, в които ще се чупят върхове. При това състояние 2023 година ще бъде най-горещата година, която светът и хората в миналото са преживявали ", счита ученият.

Проф. Курназ съобщи, че световното стопляне е необратимо в близко бъдеще събитие.

" Възможно е да възпрем световното стопляне, само че не е допустимо да го обърнем. Можем да предотвратим утежняването, само че не е допустимо да го подобрим, най-малко в близко бъдеще ", сподели той. " Ще се откажем от въглищата, петрола и природния газ, това е единственото решение. Всичко останало са детайлности ", добави експертът.

Той предизвести и за вероятните последици за здравето на хората от жегите, като посочи, че освен възрастните хора, само че и по-младите би трябвало да внимават.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР