Според проекта за споразумение от ГлазгоуСтраните трябва да преразгледат и

...
Според проекта за споразумение от ГлазгоуСтраните трябва да преразгледат и
Коментари Харесай

Мерките за климата започват от 2022 г.

Според плана за съглашение от Глазгоу
Страните би трябвало да преразгледат и подсилят проектите си

Дипломати от близо 200 страни бистрят текста

Първият план за дефинитивно съглашение за климата от срещата КОП 26, която се организира от 1 ноември в шотландският град Глазгоу, планува апел към страните, да стартират да лимитират излъчванията на парникови газове още от 2022 година, или три години по-рано от периодите, поети в уговорките към Парижкото съглашение от 2016 година, предадоха международните организации.

Текстът, публикуван от английското председателство на срещата, идва след 10 дни на дейни полемики и приканва страните по съглашението „ да преразгледат и подсилят националните си планове” (за понижаване на емисиите), тъй че да са съобразени с задачите на съглашението от Париж за ограничение на световното стопляне „ ясно под +2 градуса по Целзий”, по отношение на пред-индустриалната ера и в случай че е допустимо до +1,5 градуса.

В текста се напомня, че според контракта от френската столица страните могат да поемат когато и да е нови, по-амбициозни задължения по отношение на климата. За първи път се насочва апел към страните да спрат дотациите за въглищата и изкопаемите горива.

Дипломати от близо 200-те страни, показани на КОП26, ще се заемат с договарянето на финалното съглашение преди края на конференцията, която по график би трябвало да приключи в петък.

Основната климатична цел в този момент е повишението на междинната температура на Земята да бъде лимитирано до 1,5 градуса по Целзий по отношение на пред-индустриалната ера. Според учени обаче това е единствено първа крачка към избягването на пагубни последствия за планетата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР