Според президента Радев е редно промените на Изборния кодекс да

...
Според президента Радев е редно промените на Изборния кодекс да
Коментари Харесай

Румен Радев призова за актуализация на избирателните списъци

Според президента Радев е редно измененията на Изборния кодекс да са завършили шест месеца преди изборите.

© Велко Ангелов " Управляващите претендират за разговор сред институциите, само че на процедура избягаха от него, и то по един жизненоважен за обществото въпрос - рационализиране на изборното законодателство и на изискванията, които водят до почтени, транспарантни и обективни избори, " сподели Румен Радев на среща в президентството, отдадена на проблемите в изборния развой. От парламентарни партии на нея участваха единствено представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, ръководещата коалиция на ГЕРБ и " Обединени патриоти " не се отзова на поканата. В полемиката участваха също представители на ГРАО и държавната организация " Електронно ръководство ". По-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, представен от организация " Фокус ", оправдал отсъствието на ГЕРБ от срещата с това, че изборните правила би трябвало да се разискват в Народното събрание, а не в президентството.

Ден по-рано, в сряда, ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова разгласи основаването на работна група от всички политически сили за правене на промени в Изборния кодекс, която би трябвало през идващите три месеца да проучва извършените в края на ноември локални избори и да предложи промени. " Надявам се вчерашното пожарно съвещание в Народното събрание да не е подтиквано единствено да се изпревари срещата при президента, а да докара до действителен резултат ", сподели Радев в четвъртък, който е изпратил поканите за срещата за изборния развой на 8 януари. По думите му по отсъствието на ръководещите може да се съди, че най-вероятно и идващите избори ще имат същите проблеми, като и досегашните.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемните изборни описи

Проблемът с остарелите изборни описи и " мъртвите души " в тях не се взема решение от доста години, което води до заключението, че това се прави умишлено. На последните локални избори да вземем за пример се появи разлика от 100 гласоподаватели в оповестените от ЦИК резултати за двата тура в София, която комисията разгласи за " техническа неточност ", без да даде пояснение по какъв начин се е стигнало до нея.

На срещата президентът Радев подчертава върху нуждата от актуализация на описите, без значение, че изисква голяма по размер активност. " Знам, че не им се желае на ръководещите, въпросът е неуместен е за тях, само че това би трябвало да се случи, тъй като е от изгода за българските жители и българската народна власт ", сподели той. Иван Гетов от службата, която дава данните за изборните описи - Главна дирекция " ГРАО " в Министерство на регионалното развитие, уточви, че терминът " мъртви души " към този момент не е настоящ, защото хората може да са на всички места по света, само че по закон не могат да бъдат изключени от изборните описи по непрекъснат адрес.

Според зам.-председателя на Българска социалистическа партия Крум Зарков, изборните описи са несъответстващи и това води до отвод на хората да вземат участие в изборите, " тъй като виждат, че сред листата на ГРАО и статистиката на Национален статистически институт за това какъв брой хора фактически живеят в страната има милион разлика ".

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че " всеки български жител би трябвало да откри името си в изборния лист " и още веднъж се разгласи против ограничаването за уседвалост в изборния развой. " Всякакви термини, като уседналост, се употребяват като заслон за лишаване на гражданските права и ние ще бъдем изрично срещу това ", сподели Карадайъ, като в същото време похвали ГРАО, че постоянно са спазвали закона макар доста промени.

Машинното гласоподаване и недействителните гласове

Президентът още веднъж подлага на критика държавното управление, че ориста на машинното гласоподаване продължава да е неразбираема. " В закона за държавния бюджет за 2020 година няма позиция със заделени средства за машинно гласоподаване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво считат да вършат. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? ", разяснява Радев откакто и Министерският съвет не изпрати представител на срещата, макар формалната покана от президента.

Крум Зарков свърза нуждата от въвеждане на машинно гласоподаване с огромния брой недействителни бюлетини на последните избори. " С последните промени от август е планувано, че идващите избори би трябвало да се проведат с машинно гласоподаване. За да не се окаже още веднъж, че е невероятно, би трябвало ясно да се разпознават какви са отговорностите на ЦИК и Министерския съвет, с цел да не се случи като на евроизборите - ЦИК да написа писма, да не е ясно кой защо дава отговор и в последна сметка машинното гласоподаване да бъде мощно лимитирано ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.

Карадайъ също се застъпи за машинното гласоподаване, като позицията на Движение за права и свободи е, че " техниката и машините би трябвало да бъдат благосъстоятелност на страната ", а софтуерът, както и одитът и сертификацията му, също да се извършват от страната. Той още веднъж подсети и твърдата позиция на Движение за права и свободи е срещу потреблението на преференции.

Купеният и следен избор

Президентът настоя и за по-тежки санкции за платен и следен избор, в който по думите му българските партии " всеобщо вземат участие и даже управляват процеса ". Според него явлението се ускорява и би трябвало да бъде инкриминирано. Зарков означи, че има два типа следен избор - очевидният, в който се дават пари за глас, само че и случаи, в които работодатели оказват напън върху служащите си. Според него мястото на тези проблеми е повече в Наказателния кодекс, в сравнение с в изборния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР