Според президента на Сърбия Александър Вучич, страната трябва да бъде

...
Според президента на Сърбия Александър Вучич, страната трябва да бъде
Коментари Харесай

Вучич не е оптимист за разговора с косовския премиер

Според президента на Сърбия Александър Вучич, страната би трябвало да бъде готова, че следствията от войната в Украйна ще се заплащат още дълго време и да вземе рационални решения, като вземе поради всички фактори.

" Трябва да вземаме рационални решения. Колко ресурси от газ имаме, по какъв начин можем да ги запазим за идната зима, по какъв начин можем да наемем спомагателни запаси и доста други ", сподели Вучич в изказване пред телевизия Pink от Мюнхен.

Той сподели, че Сърбия би трябвало да се приспособява към тези промени, за да оцелее.

Вучич сподели, че е разговарял и с висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел за " подготовката за евентуални диалози " с косовския министър председател Албин Курти . Борел насрочи разговор на високо равнище сред Вучич и Курти за 27 февруари.

" Казах, че постоянно съм подготвен за диалози, само че знаете защо би трябвало да се приказва, това е основаването на Общността на сръбските общини. Сърбия в никакъв случай не е избягвала разговора ", сподели той.
 Вучич: Сърбия има нота против Косово, само че изчаква
Вучич: Сърбия има нота против Косово, само че изчаква

Той сподели, че това ще бъде 27-та или 28-та анулация на признаването на Косово

Вучич сподели на Борел, че не е огромен оптимист, когато става въпрос за диалози с Курти.

" Обикновено не съм оптимист по природа, сигурно не съм подобен, като познавам Курти и Прищина ", сподели Вучич.

Припомняме, че ден по-рано той съобщи, че Сърбия има нова нота за анулация на едностранно оповестената самостоятелност на Косово. 

" Но имаме съглашение с тази страна да изчакаме до 23 или 24 февруари или към десетина дни, след което ще я обявим ", сподели Вучич.

Той сподели, че това ще бъде 27-та или 28-та анулация на признаването на Косово, защото има неустановеност по отношение на една страна, която е " на ръба ".

Той сподели, че разисква дали да отиде в Брюксел за нов кръг от разговора Белград-Прищина на 27 или 28 февруари.
 В Сърбия дават обещание протести, в случай че Белград усъвършенства връзките си с Косово
В Сърбия дават обещание протести, в случай че Белград усъвършенства връзките си с Косово

Националисти се заканват на Вучич

Вучич също сподели, че е провел голям брой " точни и ясни " срещи в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността по-рано денем.

Той сподели, че е имал значими полемики с публични представители на Гърция, Германия, Франция, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Обединеното кралство. Той беседва с президента на Франция Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. 

В четвъртък стотици твърдолинейни сръбски националисти и проруски деятели се събраха в центъра на Белград, заплашвайки с протести, в случай че Сърбия одобри подкрепян от Запада проект, ориентиран към възобновяване на връзките с Косово.

В събота също е бил извършен подобен митинг. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР