Според президента на Сърбия Александър Вучич България иска Сърбия да

...
Според президента на Сърбия Александър Вучич България иска Сърбия да
Коментари Харесай

България иска Сърбия да бъде наказана, заяви Вучич

Според президента на Сърбия Александър Вучич България желае Сърбия да бъде осъдена.

По време на присъединяване си в телевизионното предаване “Кирилица ” Вучич се оплака, че Сърбия “винаги ще бъде под напън заради Косово ”.

“Хърватия постоянно е била за наказване на Сърбия. А от време на време и България, както и една част от скандинавските страни и тези от Балтика ”, сподели още Вучич.

Той отхвърли да даде повече информация.

“Никога няма да кажа кой какво е споделил. Не мога да кажа, че някой персонално мен ме заплашва, само че това става посредством така наречен скрити закани против страната ни ”, акцентира сръбският президент в следващата си офанзива против България.

Той упрекна и локалните политици в офанзиви против него персонално.

“Когата те желаят наказания против мен, това са наказания против страната ни. Когато един президент е под ударите на глобите, това не е положително обръщение за страната. С какво съм заслужил сходно нещо? С това, че вършиме каквото си желаете тук? С това, че нарушавате закона и протестирате където ви падна на мозъка? ”, сподели още той и добави, че “е горделив със независимата си политика, която води ”.

Напрежението сред България и Сърбия се ускори, откакто страната ни вкара такса за пренос на съветски газ

България ни дискриминира. Това е тезата на шефът на “Сърбия газ ” Душан Баятович, който приказва от името на родината си и Унгария. Причината е въвеждането на налог върху преноса на съветски газ през българска територия. Според него това е политическо решение, а цената би трябвало да бъде платена от две страни – Сърбия и Унгария.

Баятович сподели това при подписването на контракта за създаване на газопроводната мрежа в Нови Белград.

Директорът на “Сърбия газ ” добави, че Белград е в контакт с Унгария и България.

Правителствата на Сърбия и Унгария излязоха със взаимно изказване и го нарекоха на практика „ неприятелски акт “

„ Тук имаме две неща. Първото е, че това е някакво наказване на Русия поради войната в Украйна.  Интересно е, че този закон не е признат от Европейската комисия (ЕК), а от България. Второ, това е някакво поощряване на ВПГ и съставлява безусловно политическа мярка. Това е дискриминационна мярка на пазара и няма условие за въвеждането и́ “, сподели Баятович.

Както той изясни, превозът на газ е монополна активност. По думите му сръбската организация за енергетика и „ Транспортгаз Сърбия “ би трябвало да потвърди всичките си разноски – от какво се състои цената на превоза на газ, всички приети разноски, които могат да бъдат част от вложения, поддръжка и други.

„ Това е дискриминационна мярка, съгласно която Сърбия, Унгария. Вероятно и част от потребителите в Австрия и Словакия са осъдени “, добави Баятович.

Директорът на “Сърбия газ ” сподели още, че към този момент цената на газа е под 300 евро на границата със Сърбия. Като се прибавят таксите, които законът предлага, цената на газа се подвига с 30 %

“Има още неща, които основават проблеми – преди всичко кой ще го заплати ”, споделя той. „ Има политическа игра, евентуално от Съединени американски щати и Европейска комисия, само че не разбирам за какво наказваме европейските страни. Ако “Газпром ” не е платил това обвързване, тези 100 евро, тогава някой ще каже, че услугата не е платена и газът не може да бъде превозен повече. Това е ужасна обстановка за цяла Югоизточна Европа. Това се пробва да направи в този момент с този закон. “

Баятович добавя, че полемиките не престават и не може да каже детайлности и изхода от цялата история.

Той повтори, че превозването на газ е монополна активност. По думите му имате право единствено на разноските, приети от енергийната организация на вашата страна. По думите му няма правна рамка за въвеждането на тази мярка и че се нарушават всички правила на пазара.

Според него с въвеждането на този закон и мярка жителите на Сърбия и Унгария би трябвало да пълнят българския бюджет
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР