Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски е по-добре

...
Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски е по-добре
Коментари Харесай

Пендаровски: Дори да има руско влияние в спора с България, то не е доминиращо

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски е по-добре страната да влезе в процедура на конституционни промени, с цел да може още при първото гласоподаване в Народното събрание да се диференцират ясно двата блока, които са се оформили в обществото - „ едните, които са за Европейски Съюз при тези условия и с тази преговорна рамка, и другите, които в действителност са срещу Европейски Съюз и които настояват, че когато дойдат на власт, ще договарят с България и Европейски Съюз за по-добра преговорна рамка ”.

В изявление за радио Свободна Европа в Северна Македония Пендаровски се базира на образеца от 2018 година, когато страната посредством промени в конституцията промени името си, като преди да го направи ръководещите нямаха болшинство от две трети в Народното събрание.

„ Мисля, че през такова гласоподаване ще се откри това, което към този момент виждаме - два блока, които имат друга визия за Република Северна Македония в Европейски Съюз. Тези връзки не са от през вчерашния ден, (а) от Рамковия контракт (от Охрид 2001 г.), тези два блока имат диаметрално противоположни позиции и жителите би трябвало да знаят какво ги чака след изборите, които предстоят ”, уточни Пендаровски.

На въпрос до каква степен Русия е намесена в разногласието с България, Пендаровски дава отговор, че това е деликатна тематика и макар сигналите, които идват от някои неправителствени организации в България, че в избрани сегменти на българското общество има такова въздействие, той счита, че „ в този спор става дума за дебели исторически натрупвания от българска страна ”.

„ Тяхната изразителност през последните 2-3 години не се разграничава от реториката към нас, когато бяхме част от Югославия преди 30 - 50 години. Дори и да има съветско въздействие, нямам доверие то е преобладаващо в оня политически и исторически разказ, който българските държавни управления поредно употребяват във връзка с нас ”, сподели Пендаровски.

Конституционните промени, с които съгласно преговорната рамка на страната в главния закон би трябвало да бъдат вписани българите, бяха готови от работна група, в която не участваха представители на опозицията и сега са в Министерството на правораздаването. Процедурата планува държавното управление на страната да ги внесе в Народното събрание, където в началото с две трети болшинство би трябвало да бъде гласувана нуждата от отваряне на конституцията, а в края на процедурата, още веднъж с болшинство от две трети, да бъдат гласувани и съответните текстове. Управляващите в Северна Македония не разполагат с нужния брой гласове, а от опозицията настояват, че няма да поддържат промени в конституцията " в този състав на Народното събрание и под български диктат ". Премиерът Ковачевски разгласи, че в близко време ще се организира лидерска среща с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на която да беседват за бъдещето на страната.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР