Според президента можело да ни потрябват. Депутатите готови да преодолеят

...
Според президента можело да ни потрябват. Депутатите готови да преодолеят
Коментари Харесай

Служебната власт на Радев бракувала БТР-ите, които сега той не дава на Киев

Според президента можело да ни потрябват. Депутатите подготвени да преодолеят ветото му
Вето върху изпращането на над 100 полицейски БТР-а на Украйна наложи президентът Румен Радев. Министерство на вътрешните работи бе оповестило, към този момент няма потребност от старите машини, а Народното събрание гласоподава даването им на Киев. Сега президентът желае да го спре с претекста, че може да ни потрябват.

Машините обаче се оказаха бракувани от служебните държавни управления, назначени от Радев в последните 2 години.

“От дребното, което видях, мога да изразя страдание за това решение. Доколкото ми е известно, отпадналата нужда се е случвала по време на служебните държавни управления и не ми е ясно да са вземали ограничения те да бъдат употребявани в други обстановки, по този начин както са представени от президента ”, разяснява ветото вицепремиерът Мария Габриел.

Депутатите не са били осведомени с съответния лист на предоставената техника, което “ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда ”, написа още в претекстовете на Радев.

Не били взети поради нито военновременните задания на Министерство на вътрешните работи, нито потребностите на “Гранична полиция ” и пожарната, а БТР-ите можело да се употребяват за защита на границата и помощ при бедствия. “Пресни са образците от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерство на вътрешните работи разчиташе на качествата на Българската войска, с цел да извърши навреме и дейно законово откритата си задача. Случаите, когато службите за отбрана на популацията ще се сблъскват с сходни провокации, ще зачестяват и това постанова укрепването, а не отслабването им ”, разгласи президентът.

Дарението на старите БТР-и се оформя още от лятото. Те са създадени през 60-те и 70-те години на ХХ век и са били

трансферирани към Министерство на вътрешните работи по време на възродителния развой,

само че действително в никакъв случай не са били употребени. Парламентът утвърди даването им на 22 ноември. В дебата ръководещите увериха, че никой “не закача ” техника на армията. А Министерство на вътрешните работи разполага с нужната бронирана техника, с цел да си прави работата, акцентира шефът на комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ.

Документите какво може да се даде на Украйна са в секретното деловоство на Народното събрание от юли 2023 година, разгласи през вчерашния ден в отговор на забележките на Радев депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Там има и отчети на Министерство на вътрешните работи, че тази техника не им е нужна, а даже по време на Студената война не е употребена за отбрана на границата.

“Ако бе толкоз откровен в загрижеността си, можеше през общо близо двегодишното ръководство на личните му служебни държавни управления

да е дал БТР-ите на “Гражданска отбрана ”,

откакто сега е толкоз уверен, че те са нужни там. Той не го е направил и дължи отговор ”, настоя Мирчев по адрес на Радев.

“Това несъгласие ще бъде преодоляно, тъй че не виждам защо да разясня ”, сбит бе пък министър председателят Николай Денков. А шефът на Народното събрание Росен Желязков акцентира, че депутатите добре са знаели какво гласоподават.

“Срам ” назова ветото на президента шефът на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски. “След това решение е още по-категорично ясно какъв брой е значимо за България да има евро-атлантическо парламентарно болшинство и подкрепяно от него евро-атлантическо държавно управление. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един различен,

неевропейски и рисков път - към Москва,

към Путин, където проруските политици желаят да я отклонят ”, споделя Пеевски в позиция до медиите.

“Очевадно е, че за следващ път президентът Румен Радев показва несъответстваща позиция за държавен глава на страна от Европейски Съюз и НАТО. Суверенитет и непоклатимост не се реализират с разграничени институции и разнообразни позиции по геостратегическите тематики ”, оповестиха пък от ГЕРБ,

При гласуването преди две седмици срещу бяха единствено Българска социалистическа партия и “Възраждане ”, а през вчерашния ден и от двете партии оповестиха по какъв начин президентът постанова несъгласие с техните причини.

Ще го подкрепим, съобщи лидерката на социалистите Корнелия Нинова. “Аргументите ни бяха първо за неналичието на задоволително информация, второ - че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала нужда, трето - че тя може да бъде употребена в бедствени обстановки, за защита на оградата и така нататък, и четвърто - че това подаяние е в ущърб на националната сигурност и отбрана на националния интерес, националните граници и популацията при бедствия и повреди ”, добави тя.

За следващ път президентът повтаря доводите на “Възраждане ”, бе коментарът пък на партията на Костадин Костадинов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР