Според премиера в оставка Кирил Петков още през следващия месец

...
Според премиера в оставка Кирил Петков още през следващия месец
Коментари Харесай

Получаваме азерски газ по газовата връзка между България и Гърция още през следващия месец

Според премиера в оставка Кирил Петков още през идващия месец ще получаваме азерски газ по газовата връзка сред България и Гърция. Днес беше финализирано строителството на интерконектора в региона на Комотини. По думите на Петков сега страната ни получава цялостния си размер газ по контракт на цена, която е равна с тази на " Газпром ", а когато се отвори връзката, цената ще намалее.

Газопроводът през Гърция към този момент работи в тестов режим и тръбите се запълват с огромни количества синьо гориво. Хидравличните тествания демонстрират, че новото оборудване има нужната издръжливост и дава отговор на всички стандарти.

" В тези тръби към този момент има газ, налягането е високо. Очакваме сега последните няколко стъпки със софтуерния надзор. Всичко е конфигурирано, всичко е готово и Акт 16, това би трябвало да се случи до няколко седмици и действително аз чакам в идващия месец да тече азерската газ ", съобщи Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Кирил Петков изясни, че сега страната ни няма усложнения с газовите доставки. А след стартирането на интерконектора в употреба цената ще намалее доста.

" В момента получаваме цялостния си размер по контракт на цена, която е равна на тази на " Газпром " в този миг, когато се отвори връзката безусловно до няколко седмици цената пада на една трета от това ", добави Кирил Петков.

С тази връзка България получава през Гърция достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

След авансово координиране с Европейската комисия и регулаторните органи на България и Гърция плановата компания към този момент е сертифицирана, като самостоятелен енергиен оператор. И двете страни работят интензивно, с цел да бъдат съкратени всички административни процедури преди интерконекторът да бъде пуснат в комерсиална употреба.

Според министъра на енергетиката в оставка Александър Николов страната ни не е застрашена от енергийна рецесия през есента.

" Проблемът, който стои пред България, е че ниската покупателна дарба прави разноските за отопление през зимния сезон извънредно тежки. Това е нещото, с което се опитваме да се оправим, тъй че да нямаме никакви обществени разтърсвания ", сподели още Александър Николов.

В момента потенциалът на газовата връзка е 3 милиарда кубични метра годишно. Този размер може да бъде повишен до 5 милиарда кубически метра газ. Трасето ще обезпечи опция за доставки на газ и към Северна Македония и Румъния.

Автор: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР