Според премиера Николай Денков ЦИК има всички основния да преразгледа

...
Според премиера Николай Денков ЦИК има всички основния да преразгледа
Коментари Харесай

Правителството ще гласува оставката на зам.-шеф на ДАНС след доклада

Според премиера Николай Денков ЦИК има всички главния да преразгледа вчерашното си решение и да възвърне машинното гласоподаване, съобщи Българска телеграфна агенция.Премиерът даде брифинг в Министерския съвет.

Информацията от отчета на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване, сподели ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Политически сили желаеха публикуването на отчета, а жители са се събрали в поддръжка на машинното гласоподаване.

„ Докладът на ДАНС е във формат, койтоне подхожда на законовите условия. Създава се усещането, че неналичието на секретност цели той да се популяризира “, сподели още Денков.Според него всичко е направено в последния миг, с цел да няма време за реакция от другите институции – като Върховен административен съд, който изясни, че най-рано в понеделник, след деня на изборите, ще прегледа случая.

Няма да демонстрирам отчета на ДАНС, няма да популяризирам една операция, сподели още министър председателят.

Министерският съвет ще гласоподава оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след отчета, разгласи Денков и добави, че в него има манипулативни изказвания.

Според него ЦИК е заблудила обществото. " Решението на ЦИК е взето в нарушаване на Изборния кодекс ", безапелационен е Денков. Той насочи съществени рецензии към решението на ЦИК да спре машинното гласоподаване.

„ Ако напрежението сред сътрудниците продължи, няма смисъл от кабинет “, сподели още министър-председателят. „ Ако министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е нарушил разпоредбите – тогава може да му се желае оставката. Ще бъде осъществена инспекция по отношение на зам.-министъра на електронното ръководство “, сподели още той.
Позицията на ЦИК
Нейкова означи още, чев преписката на ДАНС се съдържа повече информация, освен че е сниман хеш кодът.

Говорителят на ЦИК Росица Матева разяснява, че с информацията за снимането на хеш кода се вкарва в подвеждане цялото общество. Това е общественият код, който се дава на всички комисии, не приказваме за тези дейности и този код, а за дейности, осъществени на 25 октомври, отвън всевъзможни процедури и правила, съобщи Матева.

Има задоволително информация, която е много смущаваща, сподели Матева и добави, че ЦИК няма да анулира вчерашното решение, съгласно което на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини.
ОИК - Столична община
Общинската изборна комисия (ОИК) – Столична общинасчита, че решението на ЦИК не поражда обвързващо деяние.
Министерство на вътрешните работи
Ангажиментът при превозването на изборните материали, в това число и машини за гласоподаване, е обвързван единствено със съпровождането им, оповестиха по-късно от Министерство на вътрешните работи в своя позиция. „ Министерство на вътрешните работи ще извърши закона. В днешния ден ще поемем под защита всички изборни секции “, съобщи основният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно изявление.
Жалба до Върховен административен съд
Общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи да не бързат с връщането на машините за гласоподаване в София и да изчакат развиването на проблема в днешния ден, сподели националният представител Никола Минчев. Той разгласи още, че евнесена тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на ЦИКда се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

Върховен административен съд ще се произнесепо тъжба против решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.
Политическите сили желаеха да бъде оповестен отчетът на ДАНС
Политически сили желаеха отчетът на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване да бъде оповестен. Те приканиха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да разгласяват отчета, тъй като съгласно тях няма гриф за сигурност и тъй като по този начин ще бъдат избегнати опити за политически спекулации.
Граждани се събраха в поддръжка на машинното гласоподаване
Пред комисията, която се намира в Народното събрание (бившият Партиен дом), малко след 12:00 ч. започнапротест на жители в поддръжка на машинното гласоподаване.

Очаква се в 14:00 ч. министър-председателят акад. Николай Денков да направи изказване в Министерския съвет във връзка решение на държавното управление, взето на автограф, оповестиха от държавната пресслужба. Предстои и съвещание на ЦИК от 14:30 ч.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР