Според предварителни данни на Евростат производителността на труда у нас

...
Според предварителни данни на Евростат производителността на труда у нас
Коментари Харесай

Какво е съотношението между разходи и производителност на труда у нас?

Според предварителни данни на Евростат продуктивността на труда у нас е повишена с 1.7% през 2017 година, с което се нареждаме на девето място по растеж измежду страните членки от целия Европейски Съюз. Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал разяснява в " Денят стартира ", че продуктивността в действителност е доста ниска, в случай че се мери в продукция на отработен час, в действителност тя е 15% от междинната европейска и би трябвало по този начин и да се мери. По думите му не е напълно правилно да мерим продуктивността на труда по паритет на покупателна дарба, а съгласно икономиста Лъчезар Богданов пазарът на труда се въздейства от продуктивността и би трябвало да се търсят политики, които да са ориентирани към по-бързия й растеж.

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал: Нашите артикули и услуги, които се създават, се осъществят на международните пазари. Две трети от износа е за Европейски Съюз.
Според него заплатите ще продължат да порастват с изпреварващо движение.
Лъчезар Богданов, икономист: Трябва да отчитаме две доста значими неща - първо стартовата база е ниска. Пазарът на труда се въздейства от продуктивността, само че въпреки това българските служащи към този момент са мобилни от много години, изключително след 2014 година и в този смисъл българският бизнес е изпратен пред много огромно предизвикателство, произвеждайки с тази продуктивност вътре в България, би трябвало да се състезава обаче за тези служащи с производителите във Англия към момента, Германия, Испания и това е сложното, т.е би трябвало да се разсъждава в посока, в която доста мъчно може да притиснем заллатите от преди 5 или 10 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР