Според председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който днес

...
Според председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който днес
Коментари Харесай

Ковачевски и Мицкоски с различни тълкувания на думите на Мария Габриел

Според ръководителя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който през днешния ден посети община Свети Николе, Мария Габриел е " хвърлила истината в лицето " на ръководещите, което е начало на идни проблеми, които ВМРО-ДПМНЕ би трябвало да реши, когато пристигна на власт. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че нови условия по пътя на евроинтеграцията на Северна Македония от страна на България няма и всичко останало в връзките на страната с България е обвързвано с Договора за добросъседство и се взема решение на двустранно равнище.

" Тя (Габриел) не сподели, че има нови условия. Имаме доста ясна преговорна рамка и в нея има отговорности и за Европейски Съюз, и за Северна Македония. На последната среща на върха ЕС- Западни Балкани и на последния Европейски съвет в Брюксел получихме ясното умозаключение, че Република Северна Македония сполучливо е приключила процеса на скрининг. Остава страната да извърши задължението си да направи измененията в Конституцията и неотложно да бъде планувана втората междуправителствена конференция. Всичко останало е ежедневна политика, която не облагодетелства никого, с изключение на тези, които не желаят страната да бъде интегрирана в Европейския съюз ", уточни Ковачевски след събитие, на което бяха подписани контракти с 44 общини за реализацията разнообразни локални планове.

От своя страна ръководителят на главната опозиционна партия Християн Мицкоски разтълкува думите на българския министър на външните работи като удостоверение на тезата на ВМРО-ДПМНЕ, която не желае да поддържа измененията в конституцията " под български диктат ", и упорства за гаранции, че България няма да слага нови претенции към Северна Македония.

Мицкоски повтори позицията си, че казусът, за който от опозиционната партия са предупреждавали година и половина, към този момент е реалност, тъй като ръководещите в страната са подписали преговорната рамка без съвещания с опозицията и нейната поддръжка. По думите му ВМРО-ДПМНЕ е подготвена след изборите и откакто образува новото държавно управление, да разиска вид за решение на казуса с България по метод, " който съставлява почтено решение ".

Вчера по сходен метод думите на Габриел бяха коментирани и от зам.-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, съгласно който те значат опция за бъдещо несъгласие от страна на България, а министърът на външните работи на страната Буяр Османи уточни, че нови български претенции не могат да минат през преговорната рамка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР