Според председателя на комисията по енергетика КЕВР е направил всичко

...
Според председателя на комисията по енергетика КЕВР е направил всичко
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: Към момента няма да плащаме на Русия в рубли за газа

Според ръководителя на комисията по енергетика КЕВР е направил всичко допустимо да смекчи високите цени на тока

"Първото заплащане към Русия ще е в средата на април, по контракт то ще се реализира в долари, в идващите две седмици ще забележим по какъв начин ще действаме, в случай че има юридическо съображение за искане да се заплаща в рубли. Но съгласно мен към този момент такова няма. Ако желаеме да си спазим контракта, ще си плащаме с долари, все още нямаме желание да плащаме в рубли. Спекулира се, че след превалутирането от долари или евро в рубли ще се завиши изкуствено цената на газа, само че няма по какъв начин да знаем това, тъй като такава интервенция към момента не е осъществена ", това сподели в "Денят онлайн " по Радослав Рибарски, ръководител на комисията по енергетика в Народно събрание.

Относно цените на тока депутатът съобщи, че КЕВР е направил всичко допустимо да смекчи покачването.

"Компенсациите ще бъдат удължени и през месец април. Вървим към интервал на огромно предложение на електрическа енергия. В момента цената върви надолу и не чакам шокови поскъпвания ", безапелационен бе той.

"Като законодателна самодейност ще бъде прегледана в комисията по енергетика част от електрическата енергия да бъде предлагана по дълготрайни контракти. В идващите две седмици ще се разискват такива текстове ", добави Радослав Рибарски.

Той осведоми, че скоро ще бъде прегледан и Законът за сила от възобновими източници и измененията са ориентирани към вложители, които желаят да изградят съоръжения от възобновими енергийни източници за лично ползване.

"Режимът би трябвало да бъде улеснен ", счита той.

Относно меморандумът за съдействие с Gemcorp за 1 милиарда $, Рибарски съобщи, че капитали все още няма вложени, а има само капиталово желание.

"Не ми е известно да е обещавана държавна земя на Gemcorp ", съобщи още той.

За енергийната тактика и атомната енергетика Радослав Рибарски съобщи, че предстоят диалози, в това число и за построяването на нова АЕЦ.

Той засегна и тематиката за цех за акумулатори, като нова инвестиция в "Маришкия басейн ".

"Предстои развиването на тази технология. Все повече европейски страни залагат на произвеждане на батарии. Ако успеем да сложим България на картата на вложителите в тези технологии, ще е добър старт за страната ", счита Радослав Рибарски.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР