Според председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, договореният

...
Според председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, договореният
Коментари Харесай

Украинското зърно ще преминава само транзитно през България и други 4 държави в ЕС

Според ръководителя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, контрактуваният пренос на украински артикули с България и други 4 страни резервира както износния потенциал на Киев, по този начин и поминъка на фермерите в общността.

Брюксел вкарва защитни ограничения. Те подсигуряват, че пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе няма да бъдат внасяни, а само ще минават през територията на България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

Страните членки, въвели самостоятелни забрани за импорт на украинско зърно, ги отдръпват. В подмяна получават обезщетение. Румъния, която не вкара сходно ограничаване, също ще получи от средствата.
Ще предоставим пакет от финансова помощ от 100 млн. евро на фермерите в 5 страни членки и ще работим за надграждането на споразуменията за взаимност, с цел да улесним преноса и износа.
Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува постигнатата сделка.
С ръководителя на Европейския съвет обсъдихме обстановката към разрушителната - съгласно мен - възбрана за импорт на наши аграрни артикули в някои страни. Това освен нарушава Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейския съюз, само че и дава рискови очаквания на Кремъл. Надежди, че в нашия общ европейски дом нечии неверни решения може да надделеят над общите ползи. “
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Не е ясно и дали ще има ли ново удължение на договорката за експорт на зърно сред Русия и Украйна. От Москва позволиха, че може да се откажат от самодейността след приключването ѝ на 18 май, тъй като не са спазени техните претенции за експорт на съветски храни и торове. Посредниците в договорката – Турция и Организация на обединените нации, са подготвени да договарят.

 
Без изясненост по кое време и какви обезщетения ще получат земеделските производители
Все още не е явен механизмът, по който ще се пресмятат обезщетенията на засегнатите страни от вноса на украинско зърно. След като всяка от петте страни в съглашението показа разбор какъв брой и кои браншове са наранени, ще получи и част от отпуснатите 100 млн.евро
„ Когато приказваме за обособени браншове всеки бранш е наранено някакъв метод, само че главната причина да са наранени е Русия и войната, която Путин е почнал. В тази връзка всички ние страдаме по един или различен метод. И когато страдат облагите на едни, само че други са застрашени в своето оцеляване - аз мисля, че тук солидарността, която Европа сподели с Украйна е по-важна от облагата на един бранш. Кои са тези четири продукта? Зърнените артикули пшеница, слънчогледово семе, рапично семе и царевица “, сподели ръководителят на председателството на Европейска комисия в България Цветан Кюланов.

Земеделските производители у нас одобряват новината с съмнение. Според представители на бранша има прекалено много неясноти и няма формален документ в който ясно да е написано и изброено какво е признато.

„ Еврокомисарят излезе и сподели имаме съгласие с тези 5 страни и до такава степен - нито стана ясно какво са се разбрали, нито какви ще са ограниченията.- А тези 100 млн, които ще бъдат отпуснати, тази сума по някакъв метод удовлетворява ли ви?- Ние въобще не сме говорили за пари през цялото време. Тези 100 млн. разграничени на 5 страни.. това са пари, които няма по какъв начин да компенсират загубите, които нашите производители търпят “, показва Илиян Проданов, член на УС на НАЗ.

Земеделските производители остават в протестна подготвеност до идната седмица, когато се надяват да се срещнат със наличието на съглашението.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР