Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска

...
Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска
Коментари Харесай

Ердоган със самокритика след изборите: Хората ни предадоха своето послание и предупреждение

Според преброени 95,08 на 100 от бюлетините главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира поддръжката на 37,47 на 100 от гласоподавателите в страната, а ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) получава поддръжка от 35,67 на 100 от гласоподавателите, осведоми телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Избирателната интензивност е била 73,95 %.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който още веднъж бе повдигнат за претендент за поста на кемалистката НРП, разгласи победа на изборите. Имамоглу съобщи, че води в локалния избор с повече от един милион гласа след при преброени 96 на 100 от бюлетините.

Малко по-рано актуалният кмет на Анкара Мансур Яваш, който също още веднъж бе претендент за кмет на столицата на НРП, също разгласи успеха си. По последни данни (според 89,6 на 100 от преброените гласове) Яваш получава поддръжката на 59,98 на 100 пот гласоподавателите, до момента в който за претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Тургут Алтънок са дали своят вот 31,9 на 100 от жителите.

Според предварителните неофициални данни редица от претендентите за кметове на НРП в анкарските общини също печелят изборите.

Милиони жители в Анкара нощес започнаха да честват успеха на кмета Мансур Яваш и на Народнорепубликанската партия.

AP Photo/Khalil Hamra/БТА

Гражданите се качиха на колите си през нощта, като натискаха клаксони и пускаха празнична музика. Огромен брой хора се струпаха в региона на кметството на Анкара. Хората развяваха турски знамена и знамена на НРП, както и на създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От късно вечерта до дребните часове на денонощието цели фамилии с дребни деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под акомпанимент на тъпани, видя кореспондентът на Българска телеграфна агенция в турската столица.

Междувременно през нощта президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата партия би трябвало да се подложи на " самооценка ". Той добави, че партията му и неговият алианс не са постигнали стремежи резултат от извършените през вчерашния ден локални избори.

В тирада пред свои поддръжници в Анкара Ердоган съобщи, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за алианса му.

" Девет месеца след успеха ни на парламентарните и президентските избори през май 2023 година, за жалост не успяхме да реализираме резултата, който искахме и на който се надявахме, на общинските избори. Резултатите ще бъдат оценени, ще го създадем самокритично и обективно. Това бяха демократични избори. Хората ни предадоха своето обръщение, своята воля и предизвестия ", сподели президентът.

Според неокончателните данни кемалистката НРП печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи .

Това е първият случай, в който ПСР на Ердоган изостава на избори от повече от две десетилетия на неговото ръководство.

Днес НРП за първи път от 1977 година става първа на избори, съобщи ръководителят на НРП Йозгюр Йозел в централата на партията си в Анкара.

По думите му ПСР губи поради тежката икономическа обстановка в страната и утежняването на ситуацията, обвързвано с върховенството на закона.

Резултатите идват като контраст на " непропорционалната мощ " на ПСР, добави той.

AP Photo/Khalil Hamra/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР