Според православния календар Валентините имат имен ден на 10 февруари.

...
Според православния календар Валентините имат имен ден на 10 февруари.
Коментари Харесай

Православната църква почита св. мъченица Валентина и св. Харалампи

Според православния календар Валентините имат имен ден на 10 февруари. Тогава се уважава св. мъченица Валентина и св. Харалампи.
Прочетете още
10 февруари не се чества по този начин всеобщо и луксозно като св. Валентин – 14 февруари, само че пък отдадените знаят, че св. Харалампи е определен за настойник на пчеларите.

Затова този ден е изключително значим ден за тях. Тогава се носи мед за освещаване в църквата, с цел да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, по тази причина се пази за специфични случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възвърне и да оздравее.

Наред с меда се пече и питка. Тя също се носи в черква за освещаване. След което осветената питка се раздава за здраве и благоденствие.

За страдание на всички влюбени православната св. Валентина няма специфична благословия за тях. Много малко хора знаят за този празник и го почитат, макар че е в православния календар.

Докато католическия св. Валентин българският народ и просвета го одобриха с отворени прегръдки и единствено за няколко години към този момент го имат за собствен.

>

Но пък колкото повече празници, толкоз повече наслада. А Валентините пък се радват на привилегията да имат два именни дни в една седмица.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР