Според последни данни, близо 6 милиона души в западния балкански

...
Според последни данни, близо 6 милиона души в западния балкански
Коментари Харесай

ЕБВР: Една трета от населението на Западните Балкани живее в чужбина

Според последни данни, близо 6 милиона души в западния балкански район сега живеят в чужбина – 1/3 от популацията на Западните Балкани, съобщи президентът на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Сума Чакрабарти.

„ Независимо от обстоятелството, че тези хора изпращат забележителна сума пари по родните си места, техните гении се употребяват от други страни. Също по този начин паричните преводи не оказват доста влияние върху развиването на страната. Те лимитират и желанието за работа на тези, които са останали „ вкъщи “, сподели за РТС, представен от МИА.

Анализите на Европейска банка за възстановяване и развитие демонстрират, при изселването страните все по-често са напускани от висококвалифицирани фрагменти, в сравнение с от чиновници със междинни познания и умения.

Президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие сподели още, че миграцията на квалифицирани служащи има негативно влияние върху продуктивността, само че отрицателен резултат на растежа може да оказва и отклоняването на нискоквалифицирана работна мощ.

„ Емиграцията, изключително на млади подготвени фрагменти, е сериозен проблем за Западните Балкани. Тя е стимулирана от разликата в приходите в съпоставяне със страните от Европа. Но на миграцията въздейства и недоволството от вътрешните политически и стопански условия “, сподели Чакрабарти.

Според него решаването на казуса с миграцията е доста мъчно.

„ Не става въпрос единствено за повишение на нивото на приходите, което е мъчно единствено по себе си, само че и за основаването на по-добри условия на живот на локално и национално равнище. Това допуска по-добро действие на публичните институции, които би трябвало да служат на хората, вместо да усложняват живота им. Трябва също да се оферират и висококвалифицирани здравни грижи и обучение, само че и правосъдна система, в границите на която правосъдните процеси ще бъдат обективни и няма да не престават с години “, посочи Чакрабарти.

„ Това включва и достъп до качествено водоснабдяване, както и услуги за филтриране на отпадъчните води и положително качество на въздуха. Това би трябвало да бъде приоритет за настоящите в областта на икономическата политика, както са приоритет и по-добрите пътища и железопътен превоз “, уточни президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР