Според платформата за оценка Endeksa.com средногодишното увеличение на цените на

...
Според платформата за оценка Endeksa.com средногодишното увеличение на цените на
Коментари Харесай

Колко струва жилище в Истанбул и Анталия

Според платформата за оценка Endeksa.com средногодишното нарастване на цените на жилищата в Турция през юли е 195%, а междинната цена на квадратен метър е 595 $. Средната цена на жилище е достигнала 78 520 $, а възвръщаемостта на инвестицията в жилище е 18 години.
Според данни на Endeksa Мерсин, Истанбул и Анталия са провинциите с най-голям годишен растеж на жилищната стойност през юли.
 
Цените на жилищата в Мерсин са се нараснали с 249% през последната година. Средната продажна цена на квадратен метър жилище в Мерсин е 550 $, междинната продажна цена на жилище е 81 800 $.
 
Годишното нарастване на цената в Истанбул е 244%, междинната продажна цена на квадратен метър жилище е 1040 $, междинната продажна цена на жилище е 124 640 $.
 
В Анталия годишното нарастване на цената е 240%, междинната продажна цена на квадратен метър жилище е 880 $, междинната продажна цена на жилище е 109 290 $.

Междувременно министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум разгласи, че Турция ще преустрои 4 милиона квадратни метра офиси в цялата страна в жилищни здания. Това ще бъде направено, с цел да се оправим с възходящите цени на жилищата и наемните цени, написа Daily Sabah.
 
Курум означи, че това ще бъде еквивалентът на 50 000 нови жилищни единици. Той се базира на обстоятелството, че единствено в Истанбул 1,5 милиона квадратни метра офиси остават неизползвани заради строителни остатъци.

Жилищата в Турция нарастват двойно

Наредбата, оповестена в Държавен вестник, дефинира периода за превръщане до 1 юли 2023 година Самостоятелни единици от здания в развой на създаване или регистрирани като офиси, само че към момента неизползвани, ще бъдат преустроени в жилища.
 
Търсенето на жилища в Турция продължава да нараства, само че предлагането продължава да изостава, което води до повишаване на цените на парцелите. Силното търсене се движи от частни купувачи и вложители, които се пробват да се възползват от горещия жилищен пазар, както и от възходящото население.
 
 istock istock
Но лимитираните доставки покачиха цените и жителите се борят да намерят налични жилища за наемане или закупуване. Освен това броят на разрешителните за градеж остава невисок, макар лекото възобновяване от спада през 2019 година, защото строителите се борят с дефицит и по-високи цени на материалите.
 
Продажбите на жилищни парцели обаче порастват макар високите разноски по заемите и стремглаво растящите цени. Твърди се, че търсенето на жилища в Турция е достигнало 800 000 единици годишно, спрямо предлагането, което се движи към 550 000 единици.
 
Страната също по този начин възнамерява да разкрие през септември това, което Курум назова " най-големият план за обществени жилища " в историята на Република Турция.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР