Според плановете на учените от НАСА, през септември 2025 г.

...
Според плановете на учените от НАСА, през септември 2025 г.
Коментари Харесай

Малко вероятно е хора да отидат на Луната догодина

Според проектите на учените от НАСА, през септември 2025 година към Луната би трябвало да полети първият екипаж от повече от 5 десетилетия насам. Това обаче наподобява все по-малко евентуално да се случи, оповестява Ars technica.

Според нов отчет на американските институции, екипът, който развива наземната инфраструктура за ракетата SLS и капсулата Orion изостава от графика и има възможност да не успее да е подготвена в точния момент за задачата Artemis II.

Първата задача, Artemis I, полетя преди съвсем две години. От тогава се проучват и усъвършенстват доста елементи на Orion.

Очакванията пред Artemis II са още по-големи и всичко би трябвало да мине съвършено. Мисията ще продължи 10 дни, като ще включва полет до Луната и назад. Няма да има кацане, а обиколка към естествения сателит. Екипажът ще се приближи на 10 400 км. от противоположната страна на Луната.

Според отчета обаче, екипът за наземните системи е имал няколко месеца буфер, които да употребява за възможни забавяния. Той към този момент е употребен изцяло поради механически проблеми по време на тестванията на стартовата площадка.

Освен това екипът чака още проблеми при тестванията на другите системи. Резултатът най-вероятно ще е закъснение от графика, което ще сложи под въпрос изстрелването на Artemis II през определения интервал през септември 2025 година

Проблеми има и с капсулата Orion. По време на първия полет в края на 2022 година, части от топлинния щит се напукаха и паднаха при противоположното нахлуване в атмосферата. Анализът е разкрил над 100 места, където е имало повреди по щита.

Все още не е взето решение дали щитът да бъде модифициран или не. Ако се вършат промени, това също ще отнеме време.

Екипите са подхванали и промени в организацията, с цел да избегнат възможни отлагания. Въпреки това, доста действия към момента са в развой на изчакване, защото зависят от решението за топлинния щит. Очаква се вероятно отсрочване да бъде оповестено през идната година, с наближаването на периода, в случай че екипите няма да съумеят да наваксат.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР