Според пътния бранш липсата на парламент не е проблем пред

...
Според пътния бранш липсата на парламент не е проблем пред
Коментари Харесай

Пътни фирми: Ако не си получим парите от държавата, 100 хил. души остават без работа

Според пътния отрасъл неналичието на парламент не е проблем пред страната да се разплати с тях за осъществените поправки и поддръжка на пътища с парите от бюджетния остатък и за това не е нужен парламент, а може да стане с решение на Министерския съвет, както това се е случвало по времето на редица предходни държавни управления. Фирмите също по този начин приканват да не се смесват отпуснатите задатъци на държавната " Автомагистрали " за ново строителство и предоставените действия за поправки и поддържане на пътищата. Те настояват също по този начин, че в случай че не си получат парите, ще са принудени да освободят сред 60 000 и 100 хиляди души, което ще докара до обществено напрежение.

" Не сме освободили до този миг хора, тъй като се надяваме на съглашение, само че икономическата логичност е огромна, в случай че няма с какво да плащаш. Никой не желае да освободи и един човек ", съобщи инж. Стефан Чайков, ръководител на Браншовата камара " Пътища ", пред БНР в неделя.

Не са изхарчени задатъците

" Не са изхарчени задатъците! По към този момент работени обекти са върнати близо 120 млн. лева от тези задатъци. Единственото, което е нужно, е страната да форсира процедурите, които са нужни за издаване на строителни позволения на обектите, и те ще бъдат приключени ", сподели още представителят на сектора.

Чайков изясни, че отпуснатите предплатени средства са по контракти с " Автомагистрали " ЕАД за ново строителство, а сумите, които пътните строители претендират, са по контракти с Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за настоящ ремонт и поддържани. " Няма по какъв начин да се смесват възложителите ", акцентира Чайков.

Той напомни, че няколко пъти са разгласявали, че към 600 млн. лв. би трябвало да бъдат преведени на пътностроителните компании, с цел да не спре работата по обектите, които са поели, а " в това време сумите се усилват непрестанно ".

По думите му Министерството на финансите, а не това на районното развиване споделя има ли пари в страната, или не.

" За септември беше разгласен към 1 милиарда лв. остатък. Бюджетът планува опция за постигане на към 4.5 милиарда лв. недостиг. Не е наложително Народно заседание, значимо е дали служебното държавно управление желае да води подобен вид политика. От 1998 година бюджетът на АПИ е допълван със средства от държавния бюджет с решение на Министерски съвет. Въпросът е на какъв стадий държавното управление ще стигне до мнението, че би могло да отпусне пари от възможни остатъци в бюджета с разпореждане на Министерски съвет ", сподели браншовикът.

Готовност за митинги и пред новия парламент

По думите на Чайков няма проблем да проведат митинги и пред новото Народно заседание, тъй че да получат задоволство на икономическите им претенции.

" Ако се наложи, ще окажем напън на Народното събрание, с цел да бъдат взети бързо решения, които да удовлетворят нашите претенции ", съобщи той и заявява, че единственото им политическо искане е на районния министър Виолета Комитова ".

Миналата седмица, след петия митинг на пътните компании, бе реализирано съглашение https://www.mediapool.bg/darzhavata-i-patnite-firmi-se-razbraha-protestite-spirat-news327405.html да се възвърне разговорът сред страната и пътния сектора и да се прецизират детайлите за заплащанията към фирмите на дължимите 62 млн. лева на пътно-поддържащите компании за миналогодишното зимно поддържане.

За представителите на страната обаче продължава да има проблеми.

" Държавата е възложител на противозаконното строителство.... Искаме законът да излезе над властта. Властта е била мощно смазала закона, той е този който дава или не дава, а не властта. Те желаят пари от властта, в случай, че ние нямаме законовите механизми да ги дадем. Ако продължава властта да е над закона, е доста ужасно ", разяснява на собствен ред в неделя зам.-регионалният министър арх. Иван Шишков.

Според него няма по какъв начин без наказания на Народно заседание да се дадат средствата.

Строежи под прикритие

" Пътностроителните компании са поискали да подсигуряваме едни пари в този момент и едни пари до края на март. Това, което министър Виолета Комитов е направила, и което е говорено в Министерски съвет, е за бюджета за 2022 година да се даде предложение да бъдат заложени за тези настоящи поправки 1.4 милиарда лв.. Искаме да сложим ред в тази история, да се приключи практиката с заплащане в края на годината. Образно казано - те строят, а след това се прави бюджетът, кое е първото - първо се възнамерява и се прави бюджет, а какво се прави - те строят и най-после, а, трябват ни толкоз пари и те се наместват в бюджета.... Фирмите строят под прикритие и най-после гаранцията остава в страната, а те си вземат парите. Не считам, че това е обикновено ", разяснява Шишков.

Заместник-министърът акцентира, че никой не желае да води война с пътностроителните компании, само че би трябвало ясно да бъде казано кое по какъв начин е направено и по кой метод компаниите могат да си вземат парите.

Шишков изясни, че раздадените предплатени средства са раздадени за част от лотовете на Автомагистрала " Хемус ":

" За страдание те са раздадени за бъдещо строителство, за част от което няма даже и проекти. Естествено е да сме обезпокоени какво ще стане с тези пари, тъй като е доста объркващ методът, по който са раздадени ", напомни той.

Министерство на регионалното развитие: Протестите би трябвало да са пред централата на ГЕРБ

По думите му има безапелационна виновност на предходното ръководство на страната и изрече неразбиране за какво митингите на пътните компании е пред Министерство на регионалното развитие, а не пред партийната централа на предходната власт.

Арх. Шишков изрече очакване да реализират договореност с пътностроителните компании, тъй като ръководителите им са някогашни шефове на АПИ и добре схващат обстановката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР