Според ООН отглеждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно

...
Според ООН отглеждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно
Коментари Харесай

Отглеждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно високи нива през 2022 г.

Според Организация на обединените нации развъждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно ниво през предходната година, съобщи Асошиейтед прес.

Новите данни бяха оповестени от Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността, съгласно която през предходната година близо 230 000 хектара земеделска земя в Колумбия са били засадени с кока, което е с 13% повече в съпоставяне миналата година.

Южноамериканската страна е най-големият експортьор на кокаин в света, като обезпечава 90% от кокаина, продаван всяка година в Съединени американски щати.

Правителството на Колумбия през вчерашния ден съобщи, че площите, засадени с кока, се усилват с по-бавни темпове, в сравнение с през предходните години. Властите се надяват, че новите стратегии, които обезпечават по-големи стопански тласъци за фермерите да отглеждат законни култури, ще оказват помощ за понижаване на производството на кокаин през идващите години.

В събота президентът Густаво Петро, чието държавно управление е понижило задачите за премахване на коката, разкритикува водените от Съединени американски щати старания за битка с производството на опиати посредством премахване на кокаиновите култури, като назова метода несполучлив.

В речта си на латиноамериканска конференция за политиката във връзка с опиатите, проведена от неговата администрация, Петро прикани съседите на Колумбия да трансформират метода си. Той съобщи, че използването на опиати би трябвало да се преглежда като " проблем на публичното здраве ", а не като боен проблем.

" Трябва да сложим завършек на пагубната политика, която хвърля виновността (за производството на кокаин) върху фермерите, без да задава въпроса за какво в някои общества хората употребяват опиати, до момента в който се самоубият ", акцентира Петро.

Според годишния отчет на Организация на обединените нации развъждането на кока в Колумбия е отбелязало най-значим растеж в пограничните региони, където кокаинът е елементарен за превозване и експорт.

Представители на Организация на обединените нации обявиха, че производството на кока е намаляло навътре в Колумбия заради спада на цената на кокаиновите листа. Според специалистите това дава опция земеделските производители да бъдат включени в планове за заменяне на културите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР