Според окончателните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на

...
Според окончателните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на
Коментари Харесай

Разлика на косъм между кандидатите за президент на управляващите и опозицията в Македония

Според окончателните резултати, оповестени от Държавната изборна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, претендентът на ръководещата партия СДСМ Стево Пендаровски и претендентът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в конкуренцията за президент на страната.
Според последните резултати Пендаровски води с 42,84% от гласовете пред Силяновска-Давкова с 42,24%. Кандидатът на Алиансът за албанците, Блерим Река, изостана от конкуренцията със забележителна разлика. Това значи, че на втория тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните.
От 1 808 131 имащи право на глас македонски жители, дали своят вот са 754 714 души. Те гласоподаваха в 3 480 изборни секции.
Според първичните оценки на ДИК, Министерството на вътрешните работи и наблюдаващите, изборният ден е минал спокойно и без проблеми.
В първия кръг, победител може да бъде претендент, който е спечелил болшинство от гласовете от общия брой на гласоподавателите, или 904 066 гласа. Съгласно член 81 от македонската конституция, в случай че в първия кръг никой не получи нужното болшинство, двамата претенденти, спечелили най-вече гласове в първия тур, ще отидат във втория.
Вторият кръг на гласоподаване се организира в границите на 14 дни от края на първия кръг на гласоподаване, в този случай на 5 май . Кандидатът, който завоюва болшинството от гласовете, ще бъде определен за президент, в случай че над 40% от записаните гласоподаватели дадат гласа си в изборните секции, т.е. 723 253 гласоподаватели. Ако във втория кръг нито един от двамата претенденти не е получил нужния брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря.
Президентските избори бяха следени от 3150 локални и 419 задгранични наблюдаващи.
Кандидатурата на Пендаровски беше издигната от ръководещия социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и съдружния му сътрудник Дечмократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.
През 2014 година университетският учител Стево Пендаровски, с опит като консултант и ръководител на изборната комисия, се изправи против Георге Иванов в президентската конкуренция в Северна Македония и загуби. На сегашните избори 55-годишният Пендаровски съставлява освен гласоподавателите на СДСМ, партията на премиера Зоран Заев, а и тези на ДУИ, най-голямата етническа албанска партия в страната и съдружен сътрудник на Заев.
" Аз ще бъда президент, ще бъда на всички жители и първо ще го потвърдя в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани съгласно тяхната подготвеност и професионализъм. Ясно е, че концепцията " Заедно " през днешния ден завоюва. Така ще бъде и на втория тур ", сподели Пендаровски след приключването на първия тур от президентските избори в Република Северна Македония.
" Изборът на втория тур е елементарен, тъй като разликата сред мен и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ е голяма. Моята идея е прогресивна страна, а нейната стратегия е изолираност. Подавам ръка на всички. Ще бъда президент на европейска Северна Македония ", добави Пендаровски. Според него би трябвало да се постави завършек на 10-годишния интервал, през който Македония не е имала президент.
Гордана Смиляновска-Давкова е претендентът, повдигнат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Юрист по обучение, тя се афишира против закона за разширение използването на албанския език. Това надали е зарадвало албанците, а те не са от късопаметните. Освен това кандидат-президентът е против Преспанското съглашение, което постави завършек на близо 30-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония.
" Нашата победа значи проваляне на немакедонската, ненационалната и антимакедонската политика, в случай че въобще това може да се назова политика ", акцентира тя на избирателен протест.
Това са 6-ти президентски избори от оповестяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР