Според официални статистически данни, не по-малко от 80% от българите

...
Според официални статистически данни, не по-малко от 80% от българите
Коментари Харесай

80% от българите с недостиг на магнезий

Според публични статистически данни, не по-малко от 80% от българите страдат от дефицит на в организма. Въпреки неглижирането на казуса от огромна част от тях, сходна информация е тревожна поради сериозните последствия за здравето, до които дефицитът на този минерал може да докара.

Недостигът на магнезий в тялото е свързван с разнообразни проблеми и болести. Острата му непълнота може да докара до положения на мускулни крампи, сърдечни аритмии, главоболие, световъртеж и даже депресивни положения. Според сбъднат опит, напълното ограничение на приема на магнезий може да докара даже до сърдечен удар.

Още по-неприятно е, когато дефицитът на магнезий в тялото е продължителен. Поставяйки се в сходна обстановка, вие рискувате да развиете сърдечно заболяване, да повишите кръвното си налягане, да се “сдобиете ” с диабет, остеопороза, астма и други съществени положения. Поради разпадането на митохондриите, в резултат на недостига на магнезий, неналичието на този минерал в тялото форсира и процесите на стареене.

Вашата имунна система също ще ви бъде признателна, в случай че ѝ “доставяте ” задоволително количество магнезий. Така тя ще действа по-добре. Адекватното количество на минерала в тялото спомага и за процеса на неговата детоксификация, защото той спомага за производството на най-силния антиоксидант на нашето тяло – глутатионът.

Много евентуално е да сте един от хората, които са получили съвет от своя доктор да одобряват витамин D под формата на хранителна добавка. Това не е изненадващо, защото, сходно на магнезия, множеството хора страдат от недостиг на “слънчевия ” витамин. Изследванията обаче демонстрират, че пълноценната функционалност на витамин D значително зависи и от равнищата на магнезий в тялото. Установено е, че високият банкет на витамин D, “комбиниран ” с недостиг на магнезий, може да докара даже до положения на рахит.

Можем ли да предозираме с магнезий?

Приемайки го само с храната – по-скоро не. Или най-малко към момента няма документиран подобен случай. А и не ви съветваме да се пробвате да бъдете първият. По-скоро допустимо е да превишите целесъобразната доза, приемайки прекалено много от минерала под формата на добавка. Подобните случаи обаче демонстрират, че даже тогава следствията не са животозастрашаващи. Най-честият признак при предозирането с магнезий е появяването на диария. При признати доста високи дози (например – 4 гр. дневно) могат да се виждат случаи на ниско кръвно налягане, а то от своя страна да докара и до други проблеми в дълготраен проект.

Ако имате бъбречни увреждания, предлага се суплементацията с магнезий да се прави под лекарско наблюдаване.

Набавяне на магнезий от храната – задача допустима или не?

Разбира се, има избрани храни, които могат да се похвалят с изключително високо наличие на магнезий. Сред тях можем да посочим спанак, манголд и водорасли, при които наличието на минерала е осезаемо високо – над 30%. Към тях можем да прибавим черен шоколад, сурови бадеми, авокадо, филе от сьомга, смокини, банани и други.

Всички тези храни са потребни и целесъобразни за оптимално здраве, само че могат ли да бъдат задоволителен източник на магнезий? Не и в случай че не планирате да консумирате едно и също до края на живота си, освен това – в огромни количества. А и да бъдем почтени – какъв брой постоянно ви се случва да се храните с манголд или водорасли?

Ако и вие сте измежду хората, колебаещи се какви хранителни добавки да одобряват всекидневно, несъмнено можем да ви препоръчаме приема на магнезий. Гарантирано това ще се отрази позитивно на здравословното ви положение и качеството на живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР