Според официалната информация от МОН, отнасяща се до извършената проверка

...
Според официалната информация от МОН, отнасяща се до извършената проверка
Коментари Харесай

Дали издадените в нарушение дипломи са легитимни?. Бивши препод...

" Според формалната информация от МОН, отнасяща се до осъществената инспекция " на инцидентен принцип ", за стеснен интервал от време, единствено в 4 специалности на Правно-историческия факултет на ЮЗУ са документирани 143 нарушавания, от които 80 извънредно съществени, защото са свързани с неспазване на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по компетентност " Право " и професионалната подготовка " правист ". Сред тези нарушавания са непозволено приети изпити, образование в съкратени периоди и други в контролираната компетентност " Право ", а измежду тестваните студенти е посочена и брачната половинка на проф. Николай Марин – Мария Димитрова Марина, която е приключила " Право " за 3 години ", написа в писмото на преподавателите, изпратено до медиите.

Те задават и следния въпрос от извънредно значение - дали издадените през интервала, обзет от инспекцията, дипломи в нарушаване на ЗВО и Наредбата за единни държавни условия, са законни и не би трябвало ли МОН да ги разгласи за недействителни?

 

" В противоположен случай се поражда казус, след който всеки университет би могъл да нарушава нормативните условия за образованието и дипломирането на студенти, без каквито и да е последствия за тези, които са позволили нарушавания на закона и на държавните условия ", показват преподавателите.

 

" Надяваме се да употребявате в цялостна степен пълномощията и опциите, които Законът за висшето обучение дава на Министъра на образованието и науката за надзор върху спазването на законите и нормативните условия в ЮЗУ " Неофит Рилски ". Тогава държавното управление би могло намерено да съобщи пред българското общество и евроатлантическите ни сътрудници, че подхваща решителни и ефикасни дейности за налагане на върховенството на закона в България. Защото това е ангажимент, който то изрично е поело пред българските жители и пред европейските институции ", обръщат се те към премиера и министъра на образованието.

 

Оценки без изпит, подправяне на подписи, дипломи без нужния брой изпити. Това са единствено част от нарушаванията, които някогашният учител в Югозападния университет самичък в края на предходната година.

 

" Извъpшeнa пpoвepĸa пo cигнaл oт м. янyapи ycтaнoвилa cepиoзни нepeднocти в Югoзaпaдния yнивepcитeт „ Heoфит Pилcĸи “ (ЮЗУ) – в глaвнaтa ĸнигa имaлo „ ĸopигиpaни “ тeĸcтoвe c ĸopeĸтop, липcвaли oцeнĸи, били нaнeceни oцeнĸи oт изпити бeз пoдпиc и oцeнĸи, пoд ĸoитo ce e пoдпиcaл дpyг пpeпoдaвaтeл, a нe тoзи, ĸoйтo вoди yчeбнaтa диcциплинa. Hapyшeниятa били нaд 130, в тoвa чиcлo издaдeни фиĸтивни диплoми ", в DeFakto.

Ето и цялото писмо на някогашни преподаватели:

 

" ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ 

ДО

МИНИСТЪРA НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ПРОФ. ГАЛИН ЦОКОВ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от някогашни преподаватели от ЮЗУ „ Неофит Рилски “ – Благоевград 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Като някогашни преподаватели от Югозападния университет „ Неофит Рилски “ – Благоевград, се обръщаме към Вас, разтревожени от медийните изявления и от оповестената информация за систематични нарушавания на Закона за висшето обучение (ЗВО), открити при направената неотдавна инспекция от МОН. Имаме информация от наши сътрудници, работещи в ЮЗУ, и за други нарушавания. Така да вземем за пример, за непозволено включване в списъчния състав на Общото заседание на ЮЗУ, избрало неотдавна новия Ректор, на лица, които са: 

 

или на спомагателен трудов контракт, според член 111 от Кодекса на труда, 

или хабилитирани преподаватели, чиито контракти не са удължени по реда, очакван в § 11, алинея 1 и алинея 2 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗВО. Налице е заобикаляне на закона, заради което е под въпрос дали въобще може да се смята, че те са на главен трудов контракт в университета по смисъла на § 4д. от Допълнителните разпореждания на ЗВО. Пример за това е присъединяване на проф. Георги Близнашки в Общото заседание на ЮЗУ на 14.12.2023 година

Според формалната информация от МОН, отнасяща се до осъществената инспекция „ на инцидентен принцип “, за стеснен интервал от време, единствено в 4 специалности на Правно-историческия факултет на ЮЗУ са документирани 143 нарушавания, от които 80 извънредно съществени, защото са свързани с неспазване на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по компетентност „ Право “ и професионалната подготовка „ правист “. Сред тези нарушавания са непозволено приети изпити, образование в съкратени периоди и други в контролираната компетентност „ Право “, а измежду тестваните студенти е посочена и брачната половинка на проф. Николай Марин – Мария Димитрова Марина, която е приключила „ Право “ за 3 години. 

 

Всички тези нарушавания се отнасят за интервала, когато точно новоизбраният ректор – проф. Николай Марин, е бил декан, а преди този момент и зам.-декан на Правно-историческия факултет. Изключено е тези нарушавания да са ставали без неговото познание, защото деканът и зам.-деканът носят отговорност във връзка с образователния развой, в това число и всички процедури за признание интервали на образование, прекачване на студенти, обединение на години и т.н. 

Опасяваме се, че даже инспекциите на МОН и на Прокуратурата не биха могли да извадят нескрито всички престъпления, както и дадат цялостна визия за атмосферата на боязън и тотална взаимозависимост, които царят на територията на Югозападния университет. Това е законосъобразен резултат от наложения властнически жанр на ръководство на университета през последните ректорски мандати и самочувствието на управлението, че е над законите.

 

Бихме желали да напомним, че през последния от тях се случиха и други разкрития за груби нарушавания в ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Част от тях станаха публично притежание с помощта на националните и районните медии, само че все пак останаха без каквито и да са действителни последици. Бихме желали да ги напомним още веднъж: 

 

След провеждането на Общото заседание на Университета през 2019 година, изборът на Академичен съвет беше оспорен в съда поради очевидни нарушавания. След съвсем 4-годишно дело, съзнателно протакано от управлението на университета за то да изкара цялостния си мандат, Върховният административен съд постанови дефинитивно, че изборът на Академичен съвет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ е противозаконен . През месец септември 2023 година Общото заседание на университета преизбра още веднъж същия личен състав на Академичния съвет, включващ редица преподаватели, навършили 65 и даже 68 години, без значение от наредбите на член 30, алинея 2, § 4д. от ДР и § 11, алинея 1 и алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби от ЗВО; 

След осъществена по различен сигнал инспекция от МОН през 2020 година и установени многочислени нарушавания в Одитен отчет, министерството разпореди ЮЗУ „ Неофит Рилски “ да предприеме ограничения за отстраняването им, а точно:

„ С оглед съблюдаване на § 11, алинея 1 и алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗВО (ДВ, бр. 17 от 25.02.2020 година) ректорът да приведе в сходство със закона трудовите контракти на всички лица, навършили 65-годишна възраст, като ползва идентичен метод към всички случаи.

В тримесечен период висшето учебно заведение да приведе в сходство със ЗВО (ДВ, бр. 17 от 25.02.2020 г.) структурата на груповите органи за ръководство на висшето учебно заведение и на факултетите, както и структурата на факултетите. “

Одитният отчет беше предаден на КПКОМПИ, която от своя страна откри, че ректорът на университета – проф. Борислав Юруков – непозволено е награждавал себе си, като единствено за две години от своя мандат е получил над 140 000 лева. 

Извършената от КПКОМПИ инспекция удостовери установените от МОН нарушавания и постанови връщането на непозволено получените средства. Делото, което проф. Юруков води против решението на КПКОМПИ също беше съзнателно протакано години, с цел да изтече мандатът му на ректор. Същевременно инспекция за предходните две години от мандата му не беше направена, макар сигналите до КПКОМПИ за това.

Срещу към този момент някогашния ректор – проф. Б. Юруков – през 2020 година е бил подаден сигнал за плагиатство и неистинност на научните данни в докторската му дисертация, който не е бил прегледан всъщност от Комисията по академична нравственос, според нормативно откритата процедура посредством назначение на арбитри.

По друго дело на учител против ЮЗУ е постановено „ Да се приведе в сходство със ЗВО (ДВ, бр. 17 от 25.02.2020 г.) Правилникът за развиването на университетския състав в ЮЗУ “. 

През отминалите години сигнали за нарушавания в ЮЗУ са подавани и в МВР-Благоевград, на които обаче очевидно не е даван ход. 

 

Направените от МОН рекомендации и до през днешния ден не са изпълнени , като част от навършващите 65 години сътрудници, главно тези с без значение мнение и държание, са освобождавани в деня на навършване на пенсионната възраст, до момента в който други не престават да работят и след 65- или 68-годишна възраст без смяна на трудовите им контракти по член 67, алинея 1, т. 1 от КТ. Много от тях са включвани в състава на общи събрания и даже са избирани за членове факултетни препоръки, което е в нарушаване на § 11, алинея 1 и алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗВО. Най-фрапиращият образец за това е от месец ноември 2023 година, когато някогашният към този момент ректор – проф. Борислав Юруков - който е навършил 69 години, беше определен за член на Факултетния съвет на Природо-математическия факултет за мандат 2023-2027. Към момента във Факултетния съвет ПМФ има още 3 хабилитирани лица, които са навършили 65 години.

 

Всичко гореизложено, както и доста други обстоятелства, установени в разнообразни инспекции или останали неразкрити, само че известни на академичната общественост в университета, приказват недвусмислено, че Законът за висшето обучение от дълго време е спрял да работи пълноценно на територията на ЮЗУ, където се е възцарило еднолично ректорско ръководство, подкрепяно от облагодетелствани университетски кръгове. В множеството случаи това са преподаватели, навършили 65 или даже 68 години, за които не е извършена, плануванаъа в § 11, алинея 1 и алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗВО процедура за удължение на трудовите им правни отношения с ЮЗУ посредством подписване на срочни контракти по член 67, алинея 1, т. 2. По този метод те се слагат според от волята на ректора. Останалите също са изцяло подвластни от нея за своето академично израстване и заемането на административни длъжности. Това основава благоприятни условия за търговия с въздействие или завоалирани корупционни практики. Индикация за това, да вземем за пример, са периодичността и броя на обявяваните състезания за заемане на университетски длъжности. Конкурсите за професор, да вземем за пример, през последните 15-16 години в ЮЗУ са по 1-2 средногодишно, с пикове към началото на новите ректорски мандати. През 2023 година са завършили два такива състезанието, извоювани тъкмо от обвързваните с откритите от МОН нарушавания – Николай Марин и Валентин Китанов.

УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК ДЕНКОВ,

 

УВАЖАЕМИ ПРОФЕСОР ЦОКОВ,

 

Запознати сме с утвърдилата се през годините процедура юрисконсултите на МОН да държат институцията настрана от кавги и нарушавания в обособени университети, което не е в изгода нито за висшите учебни заведения, нито за системата на висшето обучение, а и за обществото като цяло. Ето за какво бихме желали да попитаме, дали са в действие рекомендациите от Одитния отчет на МОН от 2020 година, представени нагоре, и какви ще са Вашите дейности за тяхното осъществяване? Освен това, настояваме и за разширение обсега на инспекцията в ЮЗУ във връзка с трудови контракти, правомерност на състава на Общото заседание, катедрените и факултетните препоръки, правда на издаваните дипломи и други Според нас, установените многочислени нарушавания са не просто следствия от повърхностно водене на документите, а както показва МОН – от „ нарушавания на Закона за висшето обучение и Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионалната подготовка „ правист “. Това всъщност значи, че са издавани противозаконни дипломи за „ правист “, а не че издадените дипломи са „ подправени “, против което управлението на университета възразява, въпреки никой да не го е твърдял. 

 

Освен това резонните въпроси, които пораждат пред нас, а и пред цялата общност са: дали издадените през интервала, обзет от инспекцията, дипломи в нарушаване на ЗВО и Наредбата за единни държавни условия са законни и не би трябвало ли МОН да ги разгласи за недействителни? В противоположен случай се поражда казус, след който всеки университет би могъл да нарушава нормативните условия за образованието и дипломирането на студенти, без каквито и да е последствия за тези, които са позволили нарушавания на закона и на държавните условия.

 

Разчитаме на Вас и за издаване на рекомендации за анулация на избрани разпореждания от Вътрешните правила за развиване на университетския състав в ЮЗУ, въвеждащи механизми за надзор и прекъсване на процедури за заемане на университетски длъжности, посредством основаване на консултативни органи на ЮЗУ (комисия по необходимост) и еднолично от ректора, без той да има каквито и да било законови пълномощия по хода на тези процедури при придвижването им от първичните към главните звена на университета. Налице е и неравнопоставеност на преподаватели от разнообразни научни области. Така да вземем за пример за всички професионални посоки (ПН) има въведени спомагателни условия за академично израстване, като се изключи ПН 3.6 Право , където такива няма, което е в прорез с член 15, алинея 1 от Закона за отбрана от дискриминация. Това е комфортно изключение, от което се възползва преди няколко месеца точно тогавашният декан и сегашен ректор на ЮЗУ Николай Марин, с цел да стане професор. 

Надяваме се да употребявате в цялостна степен пълномощията и опциите, които Законът за висшето обучение дава на Министъра на образованието и науката за надзор върху спазването на законите и нормативните условия в ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Тогава държавното управление би могло намерено да съобщи пред българското общество и евроатлантическите ни сътрудници, че подхваща решителни и ефикасни дейности за налагане на върховенството на закона в България. Защото това е ангажимент, който то изрично е поело пред българските жители и пред европейските институции.

 

Имайки поради не доста ясните сигнали идещи от МОН и неналичието на всякаква информация за каквито и да било съответни дейности от страна на прокуратурата по отношение на оповестеното от нея самосезиране, си резервираме правото в идващите дни да срещнем със случая нашите и непознати медии, както и представителството на Европейската комисия в страната.     

С почитание: 

Подписали по азбучен ред 

доцент доктор Благойка Пълева-Кадийска

доцент доктор Георги Донев

доктор Елена Благова 

доцент доктор Камен Лозев

проф. доктор Иванка Асенова 

доцент д.м.н. Красимир Йорджев

проф. доктор Мария Блажева 

доктор Нора Голешевска

доцент доктор Румен Русев

доцент доктор Стефан Дечев

".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР