Според общественият защитник Диана Ковачева, не трябва да бъдат

...
Според общественият защитник Диана Ковачева,  не трябва да бъдат
Коментари Харесай

Омбудсманът предложи да се върне зеленият коридор за пазаруване от април

Според публичният бранител Диана Ковачева, " " не би трябвало да бъдат дискриминационни и по тази причина тя напомни, че наредбата от април - когато единствено възрастните хора можеха да пазарят от 8 до 10ч., само че и през останалото време, е била работеща и ефикасна. Това стана ясно от присъединяване на омбудсмана в btv.
Сега в първата заповед на здравния  министър, когато беше избран единствено часовият пояс от 8 до 10ч. са протестирали възрастните хора, а сега възроптават доста от по-младите.  
" Факт е, че здравният министър реагира доста бързо след недоволството на жителите. Не знам за какво се наложи да има нова заповед, защото има такава от пролетта, която даваше опция да се пазари от възрастните от 8:30 до 10:30 ч., а в останалото време могат пазарят всички останали. Мен сме сезираха поради това, че 8:00 ч. е доста рано и е мрачно, студено и мъгливо. Сега с тези коридори възроптават и по-младите хора, които на процедура са изключени от опцията да влязат в магазините, само че и в аптеките, което е проблем ", сподели Ковачева.
" Зелените коридори " не трябва да лимитират права. Те би трябвало да дават права, а не да ги лишават и това e смисълът. Сигурност би трябвало да има, само че сред сигурността и правата би трябвало да има баланс. Винаги, когато има непропорционално ограничение на права по симптом като възрастта да вземем за пример, приказваме за дискриминация ", съобщи омбудсманът.
Според нея " локдаунът " е последна мярка и се надява да не се стигне до такава степен, само че това ще го решат здравните управляващи съгласно това по какъв начин се развива пандемията. При затваряне обаче страната би трябвало да компенсира и подкрепи жителите.
Омбудсманът е безапелационна, че би трябвало да съблюдаваме ограниченията и да бъдем търпеливи.
Сред останалите тъжби, които омбудсманът е получил във връзка със опазването на здравето, доминират сигнали за липса на известяван на жителите в случаите, когато персоналните им лекари са с прекъснати контракти с НЗОК. Има случай, когато пациенти схващат, че персоналният им доктор е умрял и никой не ги е уведомил, а те научават в миг, когато се нуждаят от здравна помощи това лимитира правата им. Този проблем би трябвало да се реши законово, счита Ковачева.
Друг проблем, за който алармират жителите, е неналичието на електронни предписания . В актуалната обстановка те би трябвало да вземат рецептата в книжен вид от техния доктор, другояче получават отхвърли да им продадат медикаментите в аптеката. А взимането на рецепта в този момент може да бъде доста мъчно.
 Не всички възрастни одобряват концепцията за зелен кулоар за извършване на покупки Не всички възрастни одобряват концепцията за " зелен кулоар " за извършване на покупки
„ Зеленият кулоар “, който дава опция на възрастните хора да пазарят от 8.00 до 10.00 часа, основава стеснение за няк...
Оплаквания има и за неналичието тук-там в лечебните заведения . Този проблем също би трябвало да бъде решен и да има изясненост какъв брой свободни места има във всяко едно лечебно заведение във всеки един миг, съобщи Ковачева.
Омбудсманът означи, че има добра връзка с министерството на опазването на здравето и е направила рекомендации по гореизложените проблеми.
Общественият бранител разяснява и жалбите на жители за сметките от " Топлофикация " и за вода.
По нейните думи в новия закон, който се готви за ВиК има пробойни. Предвижда се основаването на ВиК комисия, само че тя не може да реализира ефикасен надзор. Ковачева е безапелационна, че цената на водата би трябвало да бъде обвързано с качеството ѝ, а на доста места има огромни загуби по водопреносните мрежи.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР