Според обобщени данни към 03:00 ч. тази сутрин са били

...
Според обобщени данни към 03:00 ч. тази сутрин са били
Коментари Харесай

Пета поредна нощ на безредици във Франция: Близо 500 арестувани, погребаха застреляния Наел

Според систематизирани данни към 03:00 ч. тази заран са били задържани общо 486 души в цяла Франция, заяви вътрешното министерство, само че добави, че се регистрира спад на насилието спрямо предходните дни на митингите поради гибелта на Наел М., който беше убит във вторник в парижкото предградие Нантер.

" Тази нощ беше по-спокойна с помощта на решителните дейности на силите за сигурност ", написа в Туитър в ранните часове на днешния ден вътрешният министър Жералд Дарманен.

Преди това той заяви пред публицисти, че за защита на публичния ред през миналата нощ са били ситуирани 45 000 чиновници на органите на реда - същия брой като предходната вечер.

Но управляващите изпратиха спомагателни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се трансфораха в сцена на тежки вълнения.

В Париж и района, където бяха ситуирани към 7000 чиновници на органите на реда, по данни към 03:00 ч. задържаните за миналата нощ са били 194.

В Марсилия нощес полицията разпръсна група младежи на централния бул. " Канебиер ", оповестиха публицисти от Франс прес.

По данни към среднощ управляващите в Лион и Марсилия регистрират по-малко произшествия спрямо предходната нощ. Към 01:30 ч. в двата града е имало 77 задържани.

Протестите поради гибелта на младежа от алжирски генезис още веднъж извадиха нескрито сериозното расово напрежение в модерна Франция и насочиха вниманието към дейностите на полицията, която от дълго време е упреквана в неприятно отношение към малцинствата, отбелязва Франс прес.

Кризата е извънредно неприятно развиване за президента Еманюел Макрон, който се надяваше да може да се концентрира върху осъществяването на програмата за втория си мандат след митингите към пенсионната промяна, избухнали през януари и траяли месеци наред.

Красноречиво за сериозността на рецесията приказва фактът, че той анулира плануваното си държавно посещаване в Германия, което се очакваше да стартира през днешния ден.

Вчера убитият Наел беше заровен в Нантер, предградието, в което той живееше. За погребението дружно с майката и бабата на убития младеж се бяха събрали спокойно стотици хора.

Траурната гала се състоя в ранния следобяд на съботния ден в джамията в Нантер.

В апелите за преустановяване на конфликтите се включи и рядко вземащият отношение по публични въпроси френски народен тим по футбол, множеството от водещите играчи на който са от малцинствен генезис.

" Насилието би трябвало да отстъпи място на скръбта, разговора и възобновяване (на щетите) ", съобщи отборът в петък посредством своя капитан и суперзвезда на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе в обява в обществените мрежи.

Като мярка против безредиците придвижването на рейсовете и трамваите във Франция след 21:00 ч. е спряно, неразрешена е и продажбата на пиротехника и запалими течности.

Южният пристанищен град Марсилия, по-специално централните елементи на града, само че и пò северните квартали, които са по-бедни и от дълго време подценявани и които Макрон посети при започване на седмицата, се трансформира в сцена на конфликти и грабежи, отбелязва Франс прес.

Властите там започнаха още по-драстични ограничения и стопираха придвижването на целия градски превоз след 18:00 ч., в това число и на метрото. В период до през днешния ден беше в действие и възбрана за митинги.

Към града бяха изпратени полицейски подкрепления, в това число бронирани машини и два хеликоптера.

Макрон прикани родителите да поемат отговорност за малолетните участници в размириците, една трета от които са " млади или доста млади ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР