Според областният управител на Русе трябва да има по-сериозни наказания

...
Според областният управител на Русе трябва да има по-сериозни наказания
Коментари Харесай

Десетки русенци почетоха паметта на убитите в Испания майка и дъщеря

Според регионалният шеф на Русе би трябвало да има по-сериозни санкции против домашните насилници

Десетки поданици от русенско и разградско се събраха по-рано през днешния ден пред постройката на читалището в кубратското село Юпер, с цел да почитат с минута безмълвие паметта на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ щерка Мария.

Припомняме, че младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им при започване на ноември предходната година, а за закононарушението бе задържан брачният партньор и татко на детето – Галин Стоянов, който е родом от русенско. Според първичните версии убийството е осъществено поради желанието на дамата да напусне брачна половинка си.

Областният шеф на Русе Анатоли Станев смята, че би трябвало да се даде по-широка публичност на казуса и в същото време да се акцентира на създаването на политики за предварителна защита на насилието. „ Освен обезпечаване на препоръки, поддръжка и помощ на потърпевшите, е належащо да се подхващат по-сериозни дейности, ориентирани към превантивни, просветителни и осведомителни ограничения, които да подкрепят битката ни с експанзията “, сподели Станев. Той регистрира и нуждата от по-сериозни санкции против лицата, упражняващи домашно принуждение. „ Всяка контузия, без значение дали приказваме за физическа, или прочувствена оставя следи. Важно е такава да не бъде допускана и хората, които са в заплаха от принуждение или към този момент са станали жертва на такова да схванат, че обстановката може да бъде изменена и не е належащо да търпят повече “, разяснява още регионалният шеф на Русе. През идващите месеци от Областната администрация в Русе ще бъдат проведени и редица събития, свързани с предварителната защита на насилието над дами и деца. Дейностите са авансово планувани и в тях ще вземат участие представители на разнообразни държавни и общински структури от района, както и от неправителствения бранш.

Връстниците на Ирина от селото, с които е отраснала дружно, проведоха две начинания в нейна памет през днешния ден. Диана, Надежда, Слави, Станислава, Валери, Никола, Яна, Иван, Пламен и други със лични средства осигуриха изработването на паметна плоча за двете жертви на домашно принуждение. Тя бе сложена пред читалището. Мястото е определено алегорично, тъй като младата жена е била самодейка в танцовия състав на културната институция. На същото място бяха засадени и две иглолистни дръвчета. Те са самобитен знак на живота, който не им беше разрешено да изживеят. Инициативата има и за цел да притегли публичното внимание към проблемите, до които води домашното принуждение. Тя се организира под надпис „ Не на насилието. Да кажем СТОП на експанзията ” и подпомагане за реализирането ѝ бе указано от кмета на Юпер Петър Петров. От своя страна той изрази съпричастност към скръбта на младежите, които макар претърпяната тъга имат вяра, че експанзията може да бъде предотвратена.

Венец пред паметната плоча беше поднесен и от „ Зоната клуб-Русе “, като на събитието участва и кметът на прилежащото село Божурово Юджел Юсеинов. Да почетат паметта на Ирина и Мария, както и да покажат ангажираност с казуса с домашното принуждение на площада в Юпер бяха пристигнали нейни съученици от Русе и класната ѝ ръководителка. Съпричастност от името на регионалния шеф на Разград Драгомир Златев изрази шефът на дирекция в тамошната Областна администрация Светлин Симеонов. Като заместник-председател на регионалния съвет за предварителна защита на домашно принуждение Симеонов увери че институциите в района са обединени по тази тематика и работата им ще продължи в тенденция предварителна защита и ранно различаване признаците на домашно принуждение. Една от инициаторките на събитието Диана Димова моли гласът на потърпевшите да бъде чут, а причинителите да получават по-сурови присъди. „ Събрали сме да се надигнем против световната пандемия „ принуждение над личността “. Не желаеме следствията да се трансфорат в минало, а да се помнят и за тях да се приказва “, показа младата жена. В церемонията участваха и общински съветници от района.

Ирина Спасова бе родом от Юпер. Там е приключила главно учебно заведение, след което е траяла образованието си в друго обитаемо място, живяла е в Русе, а последните 10 години е била в Испания. Завършила е строителен колеж, само че е работела като маникюристка. Младата жена постоянно се е прибирала в родното си място, където е взела участие в танцовия състав към локалното читалище. Последно се прибрала дружно с щерка си през август 2022-а. Двете взели участие със състава от Юпер в Националния събор на националното творчество в Копривщица, където показали красивите хърцойски обичаи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР