Според някои , тийнейджърските години започват, когато детето е на

...
Според някои , тийнейджърските години започват, когато детето е на
Коментари Харесай

Няколко неща, които децата трябва да се научат да правят сами, преди да навършат 13

Според някои, тийнейджърските години стартират, когато детето е на възраст от 9 до 13 години, и това е временен интервал, в който родителите би трябвало да разрешат на децата си да порастват и да бъдат самостоятелни. За да създадат този преход равен, родителите би трябвало да оказват помощ на детето си да придобие съществени житейски умения до 13-годишна възраст.

Направихме лист с жизненоважни умения, които всички деца би трябвало да имат, преди да са навършили 13 години.

1. Да печелят и ръководят пари

Можете да предадете на децата си някои съществени финансови умения още когато се научат да броят. До 13-годишна възраст децата би трябвало да могат да пестят пари от тези, които им давате за седмицата, да знаят какъв брой са главните разноски за семейството, да схващат разликата сред дебитни и кредитни карти и да могат да вземат решения за харчене и икономисване.

2. Да правят съществена домакинска работа

Важно е да давате на децата си да правят домакинска работа. Например даже напълно малко дете може да почиства след вечеря или да събира облеклата си. До 13-годишна възраст те би трябвало да могат да изгладят облеклата си, да подредят съдовете, да сменят чаршафите си, да измият кола, да почистват баня и да подреждат кухня. Родителите би трябвало да бъдат поредни и съответни с техните претенции и да предизвикват децата си.

3. Да подготвят храна

Готвенето е значимо умеене, от което вашите деца ще имат потребност, когато станат възрастни и има доста лесни предписания за начинаещи, като сандвичи, бъркани яйца, макаронени произведения, супи и салати. До 13-годишна възраст децата би трябвало да могат да възнамеряват фамилно хранене, да следват елементарна рецепта и да могат да работят с кухненско съоръжение. Не забравяйте да учите децата си по отношение на основите на хигиената и сигурността.

4. Да пазарят

Воденето на децата с вас в магазина ще им помогне да развият съществени умения за извършване на покупки, като да напишат проект за хранене, да напишат лист с хранителни артикули и да се придържат към бюджета, до момента в който се трансфорат в младежи. Научете ги по какъв начин да четат етикети за питателните стойности и по какъв начин да търсят преференциални артикули. Не забравяйте да поставите граници: изследване от Университета в Канзас сподели, че 50% от дребните деца, които съпровождат родителите си в супермаркета, желаят да им се купуват доста и ненужни неща и единствено 50% от родителите съумяват да устоят.

5. Лична хигиена

Експертите признават, че доста родители одобряват, че техните 10-годишни или 11-годишни деца ще научат за хигиената естествено. Но в действителност има доста неща, които родителите би трябвало да разискват с децата си, преди да е станало прекомерно късно - смисъла на ежедневното къпане, потреблението на дезодорант, промяната на облеклата, бръсненето, хигиената на устната празнина и познаване на личното им тяло. Не забравяйте да бъдете добър образец за децата си и постоянно да им обяснявате за какво би трябвало да вършат избрани неща.

6. Основна първа помощ

Основните умения за първа помощ ще дадат опция на децата ви да си оказват помощ, когато са засегнати и когато са сами. В Обединеното кралство Червеният кръст се застъпва за включването на образованието за първа помощ в образователните стратегии. Някои изследвания демонстрират, че 4-годишните и 5-годишните деца към този момент могат да запомнят верния телефонен номер за незабавни случаи, да преценяват вярно дишането на човек и да запомнят верните позиции за възобновяване. Някои умения за по-големи деца включват способността да се спре кървенето и да се лекуват изгаряния и пчелни ужилвания.

7. Управление на времето

Уменията за ръководство на времето са от значително значение: вашият младеж би трябвало да е в положение да възнамерява, да даде приоритет и да работи продуктивно. Опитайте се да предложите на децата си някои принадлежности, които биха могли да им оказват помощ да бъдат по-ефективни, като телефонни приложения или специфични календари. Не забравяйте, че когато решите какво да вършиме и по кое време да го извършите, става доста по-лесно, когато го запишете. Подарете им часовник, който да им помогне да ръководят времето си.

8. Социални умения и обноски

Важно е да научите децата си на обноски допустимо най-скоро. За по-малките деца, започнете с вашия образец, да ги насърчите да споделят, да бъдат учтиви и да почитат възрастните хора. Събитията в дома ви са уместно време, с цел да научите децата си по какъв начин да бъдат положителни домакини и да обясните маниерите на масата за тях. И не забравяйте, че в актуалното общество цифровият етикет е толкоз значим, колкото и " офлайн " маниерите.

9. Основни умения за насочване

Само след няколко години, вашият младеж ще кара кола, евентуално. Затова е значимо да умеят да се ориентират по карта, да знаят по какъв начин се работи с навигацията и да се научат да знаят къде се намират. Трябва да могат да запомнят упътвания и да наблюдават табели.

10. Умения за управление на страстите

Не единствено младежите, само че и доста възрастни нямат способността да одобряват и управляват страстите си, като яд, стрес и тревога. Уменията за управление на страстите включват способността да идентифицирате възприятията, да разберете обстановката, да управлявате страстите и да потърсите помощ, когато е належащо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР