Според някои анализатори украинската контраофанзива вече е започнала, макар и

...
Според някои анализатори украинската контраофанзива вече е започнала, макар и
Коментари Харесай

Проф. Тодор Тагарев: Украинските сили нанасят огромни загуби на руската държава

„ Според някои анализатори украинската контраатака към този момент е почнала, въпреки и не в огромен вид. По-скоро приказваме за разузнаване с пердах. От през вчерашния ден има информация че украинци са възстановили контрола върху някаква част на Бахмут.

 

Това евентуално е подготовка за това контра нахлуване. Кремъл държеше да покаже че реализира някакви триумфи в тази война ”, разяснява Тагарев.

 

Според него дейностите на Евгений Пригожин целят битка за власт в Кремъл. 

 

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече нощес да възвърне всяко парченце от територията, окупирана от Русия, в миг, в който се твърди, че бойците му на фронта са постигнали териториален прогрес край оспорвания град Бахмут, заяви ДПА.

 

" Ние няма да оставим и едно парченце от нашата земя на врага - тиранията няма да господства на никое място ", сподели Зеленски във вечерното си видеообръщение.

" Трябва да донесем независимост, сигурност и Европа назад в цялата украинска земя ", добави той.

 

Обръщението му беше направено часове откакто украинските сили, които водят тежки боеве за контрола над източната част на Донецка област, обявиха, че са изтласкали съветските сили на до 2 км на някои места край Бахмут.

 

" Ние организираме ефикасни контраатаки там ", заяви командирът на украинските сухопътни сили Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер.

 

Сирски сподели, че елементи от съветските наемнически сили " Вагнер ", ситуирани при Бахмут, са били сменени в някои браншове от постоянни съветски елементи. Тези по-слабо готови бойни единици в този момент са били разрушени, заяви командирът, който обаче посочи, че " борбата за Бахмут продължава ".

 

Андрий Билецки, създател на украинския батальон " Азов ", заяви в Телеграм, че територията е изцяло освободена от съветски бойци и минимум две съветски бригади са били разгромени, като са били взети и военнопленници.

 

Докато боевете продължаваха ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин сподели, че се притеснява, че неговата част може да бъде обградена в борбата край Бахмут. " С оглед на неналичието на муниции " месомелачката " в този момент заплашва да се обърне в противоположната посока ", написа Пригожин в Телеграм през вчерашния ден.

 

Поради огромните загуби в жива мощ " Вагнер " е бил заставен да остави отбраната на фланга на постоянни елементи от съветската войска, които са били изтласкани обратно в дълбочина до 2 км.

 

" Сега има сериозна заплаха от обграждане на " Вагнер " поради срутва на фланговете. А фланговете към този момент демонстрират пукнатини и раздробяване ", написа Пригожин.

 

Междувременно Русия прикани резервистите си за годишни учения. Документ в този смисъл, подписан от съветския президент Владимир Путин, беше оповестен през вчерашния ден в Държавен вестник.

 

По силата на указа министерството на защитата може да издаде съответните инструкции на военните окръжия, които по-късно да призоват резервистите на учения, заяви ТАСС. С оглед на войната в Украйна обаче мнозина резервисти може да се усъмнят дали са викани за учения или биха могли да бъдат изпратени на фронта.

Според задгранични оценки Русия има към 2 милиона резервисти, от които до 150 хиляди се твърди, че са изпратени в Украйна. При скорошната готовност мнозина млади мъже избраха да избягат в чужбина.

 

От седмици има упования за огромно контранастъпление на украинската войска. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче предизвести да не се чака прекалено много от вероятната пролетна атака на украинските сили. " Не гледайте на това контранастъпление като на последното, тъй като ние не знаем какво ще излезе от него ", сподели Кулеба пред немския вестник " Билд " и добави: " За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия ".

 

Междувременно Чехия даде на Украйна два руски зенитни комплекса 2К12 " Куб ". В доставката е включен и " относително огромен брой ракети ", сподели чешкият президент Петър Павел в радиоинтервю през вчерашния ден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР