Според НСИ можем да спестяваме 300 лева на месец, което

...
Според НСИ можем да спестяваме 300 лева на месец, което
Коментари Харесай

Половината от българите у нас живеят в бедност

Според Национален статистически институт можем да спестяваме 300 лв. на месец, което не е правилно, а повода са неравенствата.

От 2,3 млн. пенсионери, 940 000 получават минимална пенсия. Тяхната пенсия се е нараснала с 37 лв.. От под 3 млн. работещи, към 430 000 получават минимална работна заплата, която е без необлагаем най-малко. 50% от българите живеят в беднотия. Това разяснява икономистът Мика Зайкова пред NOVA.

Според нея няма вложители поради огромната корупция и несигурността.

" Планът за възобновяване не е напълно добър, не се знае дали като се хвърлят доста пари, нещо ще проработи. Не знаем дали идващият парламент ще има болшинство или ще влезем в серпантина от избори. Освен това светът влиза в криза, това значи, че Брутният вътрешен продукт ще има дребен или никакъв растеж ", акцентира Зайкова. И попита какво пречи " Газпром " да е един от източниците на газ за България.

За икономиста Кузман Илиев действителността е, че инфлацията е ретрограден налог, който удря повече бедните.

 istock istock
" Храните нарастват на годишна основа с 25%, до момента в който приходите въобще не порастват с тези темпове. Категорично приходите изостават от инфлацията. За да може бизнесът да подвига заплатите, би трябвало да създава повече. А това ще стане в случай че има прогнозируемост и цената на газа да не скочи от 140 на 300 лв. ", изясни той.

По думите му единствено през вложения частният бранш ще стане по-богат, а приходите ще се вдигнат. 

" Може да има избори до обратен тласък. Увеличават се приходите и разноските и се налива от пусто в празно. Трябва да има сюжети, който да помогне да се образува бюджетът за следващата година. Когато се подвига минималната работна заплата, като че ли се не разрешава да се наемат хора. Тя не би трябвало да пречи на пазара на труда. Положителният резултат ще пристигна от вложения ", безапелационен е икономистът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР