Според ново проучване прилепите може да са нещо повече от

...
Според ново проучване прилепите може да са нещо повече от
Коментари Харесай

Прилепите може да крият еволюционна тайна за победа над рака

Според ново изследване прилепите може да са освен това от нощни същества - те могат да са ключът към откриването на нови способи за битка с рака.


Проучването се концентрира върху бързата еволюция на прилепите, която може да е причина за техните неповторими качества. Прилепите освен могат да летят, само че и имат дълга дълготрайност на живота, изненадващо невисок % на ракови болести и мощна имунна система. Техните неповторими биологични характерности се простират даже до хипотетичната им роля в появяването на SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19.

Учените настояват, че прилепите са забавни за проучване, защото могат да имат значение за човешкото здраве. Според проучването разбирането на необичайния присъщ имунен отговор на прилепите - тяхната първа линия на отбрана против патогени - може да даде скъпи сведения за попречване на предаването на заболявания от животни на хора, оповестява „ Стъди файндс “.

За задачите на изследването екипът секвенира геномите на два типа прилепи, като употребява усъвършенствана технология от Oxford Nanopore Technologies и проби от прилепи, събрани от Американския природонаучен музей в Белиз. След това те съпоставят геномите на прилепите с тези на други бозайници.

Това, което разкрили, било завладяващо. Прилепите имат генетични акомодации в протеини, които са свързани с възобновяване на ДНК и потискането на рака. По-конкретно, те са открили акомодации в шест белтъка, свързани с възобновяване на ДНК, и 46 белтъка, свързани с рака.

" Генерирайки тези нови геноми на прилепи и сравнявайки ги с други бозайници, ние продължаваме да откриваме нови изключителни акомодации в антивирусните и противораковите гени ", споделя водещият създател доктор Армин Шебен от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк в известие за медиите.

Проучването открива, че при прилепите има над два пъти повече изменени гени, свързани с рака, спрямо други бозайници, което е още едно доказателство, че те имат неповторими качества да потискат рака.

Макар че проучванията върху прилепите може да наподобяват далечни от човешкото здраве, доктор Шебен изяснява, че " тези проучвания са първата стъпка към превръщането на проучванията върху неповторимата биология на прилепите в прозрения, свързани с разбирането и лекуването на стареенето и заболяванията, като да вземем за пример рака, при хората ".

Тези открития дават нови пътища за проучване на аргументите за рака и връзките сред рака и имунитета, като дават вяра, че прозренията, получени от прилепите, един ден могат да доведат до нови способи за лекуване на човешки болести. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР