Според ново проучване на изследователи от Университета на Осло и

...
Според ново проучване на изследователи от Университета на Осло и
Коментари Харесай

Глутенова непоносимост? Да помислим пак

Според ново изследване на откриватели от Университета на Осло и Университета Монаш в Австралия, виновникът за признаците, които постоянно се приписват на глутенова нетърпимост, може би въобще не е глутенът .

Само 1% от всички хора , които считат, че имат глутенова нетърпимост, в действителност са диагностицирани с целиакия . Един от признаците, които изпитват тези хора, е възприятието за отичане след консумация на тестени произведения.

Новото изследване показва друго вещество, което наподобява е отговорно за неприятните чувства. То е в сходство и с предходни проучвания, съгласно които повода за тези признаци са фруктаните , които се откриват паралелно с глутена в пшеницата, ръжта, ечемика.

Проучването

В проучването са взели присъединяване 59 души, които не страдат от целиакия, само че се придържат към безглутенова диета. Те били помолени да ядат три типа специфични зърнени блокчета. Единият тип съдържал глутен , другият фруктани , а в третия не участвало нито едно от тези субстанции .

Участниците били разграничени на три групи, като всеки участник трябвало да изяжда по едно блокче на ден в продължение на седмица, по-късно една седмица не ядял блокчета, а след тази отмора идвал ред на идващия тип блокче. Участниците не знаели кой тип какво съдържа.

 Снимка 323585

Изводите

Блокчетата, съдържащи фруктани, предизвиквали отичане с 15% и стомашно-чревни проблеми с 13% повече, в сравнение с контролните блокчета, в които нямало нищо. Блокчетата, които съдържали глутен, не предизвиквали по-различен резултат от контролните блокчета.

Тези резултати подсказват, че може би глутенът е неправилно наклеветен и неразположението се дължи на фруктаните. Ако това е по този начин, ще можем още веднъж да преосмислим метода си на хранене.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР